Logo mooiboxtel.nl
Jelle Cijffers (82) loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor de 22e keer.  | Fotonummer: a0426b
Jelle Cijffers (82) loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor de 22e keer. (Foto: Familie Cijffers)
Evenementen nieuws

Boxtelaren van start in Nijmeegse Vierdaagse

Boxtel - Verschillende dorpsgenoten zijn vanochtend van start gegaan in de 102e Nijmeegse Vierdaagse. Wij spraken enkelen van hen daags voor hun zomerse wandeling.

Zo ook de 82-jarige Jelle Cijffers uit Boxtel. Hij loopt de Vierdaagse voor de 22e keer. De eerste keer was in 1957, toen hij in dienst zat. Daarna werd er jaren niet gewandeld. Totdat het in 1996 weer begon te kriebelen en Cijffers toch besloot zich nog eens voor de Vierdaagse in te schrijven. Eerst liep hij de 40 kilometer, maar sinds vier jaar, vanwege zijn gevorderde leeftijd, de 30 kilometer. In 1996 liep Cijffers met een club van zo'n acht andere wandelaars, waarvan er dit jaar nog drie meelopen.

De wandeltocht vormt nog steeds een uitdaging voor Jelle, met name de vrijdag. "Dan is het zo druk en kun je niet meer uit de voeten. Dan wandelt het allemaal zo langzaam en dat is vermoeiend", lacht hij. Wel heeft hij flink getraind met het wandelen, onder meer naar Den Bosch en Sint-Oedenrode.

Ook de hitte is een extra uitdaging. "Dat eind langs de Waal, over de dijk met bijna geen bomen, dan krijg je het benauwd hoor!" Cijffers daar wel een oplossing voor: "Een grote theedoek, in het water gedompeld en dan over je kop en dan een pet erbovenop. As ge het kûpke maar koud houdt!"

Voor Huntington
Lennisheuvelaar Ad Vermulst (60) loopt ook dit jaar weer samen met enkele bekenden en familieleden om geld in te zamelen voor de aandoening Huntington. Dit is een erfelijke aandoening die zich uit in onder meer onwillekeurige bewegingen die langzaam verergeren en een verscheidenheid van psychische symptomen, waaronder persoonlijkheidsveranderingen en verstandelijke achteruitgang.

De ziekte komt voor in de schoonfamilie van Vermulst. De schoonvader van zijn dochter, Ton (57), kreeg acht jaar geleden te horen dat hij aan de ziekte lijdt. Zowel Tons' broers als kinderen werden onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat ook zijn dochter Bianca drager is van het gen dat de ziekte veroorzaakt. Dit betekent dat zij op latere leeftijd de ziekte zal krijgen. Ads schoonzoon Jeffrey is ook getest en draagt het gen voor de ziekte niet. Toch zal er voor hem een zware en moeilijke periode volgen wanneer hij de zorg voor zijn vader en zus op zich zal moeten nemen.

Inmiddels hebben Ad en zijn mede-wandelaars zo'n 500 euro aan sponsorgeld ingezameld. Wil jij hen ook steunen? Dat kan via deze link.

Aanmoedigen
De wandelaars worden komende vrijdag, 20 juli, door een delegatie supporters uit Boxtel onthaald in Malden. Vanuit Boxtel vertrekt een bus met onder meer sportwethouder Herman van Wanrooij naar het dorp onder de rook van Nijmegen. Wil je ook met de bus mee om de wandelaars aan te moedigen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar naar D.v.Giersbergen@MijnGemeenteDichtbij.nl. De kosten voor het meerijden bedragen 20 euro per persoon. De supporters staan, samen met de muziekband, aan de Rijksweg in Malden op de inmiddels bekende rotonde. 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>