Afbeelding

Lezing over wespendieven in Liempde

Algemeen
LIEMPDE - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op donderdag 20 november een lezing over wespendieven. De avond vindt plaats in café ‘t Groene Woud in Kasteren en begint om 20.00 uur. Dirk Eijkemans is als professioneel onderzoeker al twee jaren betrokken bij het Wespendiefonderzoek in Het Groene Woud en in Kempen-Broek (Limburg) en zal deze avond verzorgen.

Nadat onderzoeker Arno Braam in 2009 en 2010 ontdekte dat een belangrijk deel van deze Nederlandse roofvogels in de leembossen van Het Groene Woud tot broeden kwamen, is er het initiatief genomen om deze bijzondere en mysterieuze roofvogel verder te onderzoeken. ARK-Natuurontwikkeling heeft vanaf 2013 een driejarig onderzoek gestart in het Kempen-Broek en Het Groene Woud, speciaal gericht op de vochtige bosgebieden. Rondom Liempde is er vooral aandacht voor de Geelders de Scheeken en Landgoed Velder, deze zogenaamde leembossen zijn voor het behoud van deze roofvogel van groot belang.

De wespendief is een zeer specialistische roofvogel die maar enkele zomermaanden in Nederland verblijft, de rest van de tijd brengt hij door in tropisch Afrika. Hij leeft grotendeels van wespenlarven, waarvoor hij vele wespennesten moet plunderen. Ten behoeve van het onderzoek worden de wespendieven gevangen en voorzien van een zender. Op deze manier kunnen zowel het verblijf in Afrika als hun voedseltochten in Het Groene Woud onderzocht worden.

In 2014 werden de in 2013 gezenderde wespendieven in Het Groene Woud opgewacht en kon ook hun nestelgedrag bestudeerd en in kaart gebracht worden. Dirk Eijkemans, lid van NWG Liempde, zal uitgebreid ingaan op het totale onderzoek en op de belangrijkste resultaten. Dirk Eijkemans is een goede fotograaf waardoor de lezing ook op aantrekkelijke manier weergegeven zal worden. De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen.

Uit de krant