Logo mooiboxtel.nl
Burgemeester Buijs over de maatregel: "Het is eigenlijk verschrikkelijk dat het zo moet"   | Fotonummer: 0524fd
Burgemeester Buijs over de maatregel: "Het is eigenlijk verschrikkelijk dat het zo moet" (Foto: Ruud van Casteren)
Algemeen nieuws

Boxtelse horeca voorlopig weer om 2.00 uur dicht; vechtpartij Markt was de druppel

Boxtel - De Boxtelse horeca sluit het komende half jaar weer om 2.00 in plaats van 3.00 uur in het weekend. Burgemeester Mark Buijs kondigde die maatregel donderdag aan naar aanleiding van de massale vechtpartij op de Markt het afgelopen weekend. De vechtpartij is niet de enige aanleiding: horeca-ondernemers die de discussie met de politie aangaan als er wat aan de hand is, dronken horeca-ondernemers en kinderen die in de kroeg alcohol drinken waren de burgemeester al langer een doorn in het oog.

De horeca in het Boxtelse centrum mocht bij wijze van proef sinds 2009 in de weekenden de sluitingstijden verruimen van 2.00 naar 3.00 uur. Dit werd opgenomen in een convenant dat samen met politie en gemeente ondertekend werd. "En iedere keer merk ik dat de samenwerking wat terugvalt", concludeert de burgemeester, die zich nu genoodzaakt zag in te grijpen.

De afwezigheid van politie tijdens het ontstaan van de vechtpartij op de Markt schoot enkele horecaondernemers in het verkeerde keelgat. Zij gingen daarop in discussie met de politie toen die wel arriveerde. De politie geeft aan weggeroepen te zijn voor een melding met een hogere prioriteit, zo geeft een woordvoerder aan. "Als je in het bijzijn van relschoppers de politie ter discussie stelt is er geen sprake van samenwerking", doelt de burgemeester op de convenant. "Ik sta ervan te kijken dat de politie, na een reanimatie, of soms nog met het bloed op de schoenen arriveert en dit dan hier op de Markt moet gebeuren."

Naast de vervroegde sluitingstijd komt er ook zo snel mogelijk permanent cameratoezicht op de Markt. De plannen voor de nieuwe Markt hadden hierin al voorzien, maar daarop wil Buijs niet wachten. "Het is eigenlijk verschrikkelijk dat het zo moet", vindt de burgemeester. Ook worden de alcoholcontroles in de kroegen flink aangescherpt. Buijs wijst op het feest We Are Electric als voorbeeld: "Op dat feest staan 60.000 mensen en er gebeurt niets."

Na drie maanden volgt een tussentijdse evaluatie en na een half jaar de definitieve. "Mijn ultieme doel is dat de sluitingstijd dan weer naar 3.00 uur kan", aldus Buijs. Hij heeft goede hoop: "Er zijn veel goede ondernemers. Dat meen in écht. Maar we moeten dit in de kiem smoren." Ook voor de horeca-ondernemers is de inzet hoog. Slagen zij er na een half jaar niet in tot een constructieve samenwerking te komen, dan ziet Buijs zich genoodzaakt 'veel verder' te gaan in zijn maatregelen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>