Afbeelding

Excursie naar de Kampina met boswachter Frans Kapteijns

Algemeen
LIEMPDE - Natuurwerkgroep Liempde organiseert komende zondag, 7 december, een excursie naar de Kampina onder leiding van boswachter Frans Kapteijns. Deelnemers verzamelen zich om 09.00 uur bij café ‘t Groene Woud in Kasteren om van daaruit naar de Kampina te gaan. De excursie start om 09.15 uur op de parkeerplaats Kampina/Natuurmonumenten aan de Annnadreef/Kempseweg.

De Beerze ten zuiden van de brug in de Kempseweg heeft een metamorfose ondergaan. Waterschap De Dommel heeft er samen met Natuurmonumenten voor gezorgd dat de gekanaliseerde beek onder kerkdorp Lennisheuvel weer kan kronkelen. Daarnaast zijn grote delen van de oever afgegraven waarmee een winterbedding wordt gecreëerd die bij hoogwater voldoende bergingscapaciteit kan bieden. Door het aanleggen van kronkels (meanders) in de beek komt er meer dynamiek in het water en de waterbodem. Hierdoor kan een grotere verscheidenheid aan dieren en planten ontstaan. Daarnaast kan het (grond)water langer in het gebied worden vastgehouden. De aanpak van dit stukje Beerze helpt de verdroging van De Kampina tegen te gaan. De beek en de oevers gaan functioneren als een ecologische verbindingszone. Zo’n zone verbindt natuurgebieden aan elkaar, waardoor dieren een groter leefgebied krijgen. Het gaat om een gedeelte van circa een kilometer Beerze inclusief de oevers en gronden langs de beek, vanaf de Koevoortse Loop tot net voorbij de Kempseweg. Het is de ontbrekende schakel tussen twee gebieden die al eerder zijn aangepakt: het traject van de Beerze, vanaf Spoordonk tot in de Kampina en het traject Smalwater-Zuid.

Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze excursie naar de Kampina. Deelname is gratis. Meer informatie over de excursie bij het secretariaat van Natuurwerkgroep Liempde via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Uit de krant