Logo mooiboxtel.nl
De twee platanen voor de deur van Dok 12 werden in een eerdere aanpassing van de plannen al verplaatst. Nu is een nieuwe te plaatsen lichtmast voor het terras onderdeel van discussie.   | Fotonummer: 13df8e
De twee platanen voor de deur van Dok 12 werden in een eerdere aanpassing van de plannen al verplaatst. Nu is een nieuwe te plaatsen lichtmast voor het terras onderdeel van discussie. (Foto: Sander van Kasteren)

'Definitieve' plannen Markt toch nog aangepast na kritiek ondernemers

Boxtel - Naar aanleiding van felle kritiek van een groep centrumondernemers op het ontwerp van de nieuwe Markt in Boxtel kwam wethouder Eric van den Broek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toch nog met aanpassingen op de definitieve plannen. Zo worden tijdelijk veertig fietsparkeerplekken voor de deur van Daniel's Gym, Deegeluk en Bella Italia geschrapt. Ook met andere bezwaarmakers zoals Dok 12 en Hebbes wil de wethouder opnieuw in gesprek in de hoop een voor de ondernemers acceptabele oplossing te vinden.

Aan de oostzijde van de Markt was er verzet tegen de definitieve plannen: daar zagen Deegeluk, Daniel's Gym en Bella Italia hun terrasmogelijkheden drastisch ingeperkt worden omdat op de plek waar zij nu hun terras uitstallen fietsparkeerplekken zouden komen. Van den Broek benadrukte echter dat de ondernemers eigenlijk geen juridische grond hebben om hun terrasruimte op te eisen omdat voor hun zaken slechts tijdelijke terrasvergunningen verleend zijn, zonder toezeggingen voor de langere termijn. Toch worden nu veertig stallingen geschrapt. In ieder geval voorlopig. In overleg zal daar volgens de wethouder later een geschikte locatie voor worden gezocht. Dit kan omdat het ontwerp van de Markt voorziet in het fietsgebruik in de verdere toekomst en de stalruimte dus niet per direct nodig is.

Woordvoerder van deze ondernemers, Lotte van den Anker van Deegeluk, had naar eigen zeggen dinsdag drie maal haar inspreektekst moeten herschrijven in positieve zin, zó snel volgde de actualiteiten elkaar op. Zij sprak dan ook van een positief voorbeeld van 'Meewerkend Boxtel': "Ook wij willen graag het centrum van Boxtel bruisend maken. Laten we vlug in gesprek gaan om van de tijdelijke oplossing een duurzame maken."

Ook aan de overkant van de Markt heeft de wethouder wat te bespreken. Zo gaven de uitbaters van Dok 12 aan verbaasd te zijn dat in het definitieve ontwerp van de Markt ineens een lantaarnpaal op hun terrasruimte ingetekend stond. Te meer omdat in een eerdere aanpassing van de plannen juist twee platanen werden verplaatst ten gunste van het terras. Volgens de wethouder is de locatie van de lichtmast een logisch gevolg van een lichtberekeningsplan dat ontwikkelaar Rasenberg Infra maakte voor de nieuwe Markt. Cadeauwinkel Hebbes, een paar deuren verderop gehuisvest, maakte zich zorgen over de bereikbaarheid van het pand.

De commotie leidde tot vragen vanuit de oppositie: zowel de fracties van CDA en van BALANS stelden vragen met betrekking tot de plannen die volgens hen toch niet zo breedgedragen zijn als de wethouder doet voorkomen. Zo ver wilde Van den Broek echter niet gaan: volgens hem is de meerderheid van alle betrokkenen positief. "Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken", merkte hij op. Toch liet Van den Broek weten open te staan voor het gesprek om het alsnog zoveel mogelijk ondernemers naar de zin te maken. Wat onhandig vroeg hij hen hun kritiek niet via de media, maar direct bij hem te ventileren. Een opmerking die de uitbaters van Dok 12 in het verkeerde keelgat schoot. Zij verlieten boos de raadzaal.

Inmiddels is de lijst met aanpassingen op het eerdere definitieve marktplan gestaag aan het groeien. En met de belofte van de wethouder lijken daar de komende weken nog wel enkele punten aan toegevoegd te kunnen worden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>