Logo mooiboxtel.nl
Oxalis-medewerker Mathijs van Vught in de weer met de machine.   | Fotonummer: 26f024
Oxalis-medewerker Mathijs van Vught in de weer met de machine. (Foto: Sander van Kasteren)
Algemeen nieuws

Kokend water als bestrijding duizendknoop

Boxtel - Het tromgeroffel moest je er zelf nog bij bedenken, maar met de nodige trots presenteerde het bedrijf Oxalis woensdagmiddag een splinternieuwe machine om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De scheuten van de woekerplant kunnen wel 15 centimeter per dag groeien. Door deze groeikracht kan de plant veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld funderingen. De plant is bovendien moeilijk te bestrijden en tot die tijd blijft het hopen op een wondermiddel. Maar de machine, die kokend water over de plant heen spuit, moet in ieder geval tot die tijd soelaas bieden.

Het apparaat werd in gebruik genomen op het terrein net achter waar voorheen de Chinees New Palace gevestigd was. Wethouder Herman van Wanrooij was ook ter plaatse om tekst en uitleg te geven bij de nieuwe aanpak. Volgens hem is er geen structurele en bewezen bestrijding van het onkruid mogelijk. Wel kan de plant in toom gehouden worden door een combinatie van bemaaien en besproeien met kokend water, zoals nu gebeurt.

Oxalis schafte de machine aan nadat er contact was geweest met de gemeente. Boxtel gaf daarbij aan dat er gegarandeerd opdrachten binnen zouden komen, want daar waar de teller enkele weken geleden nog op zes bekende woekerlocaties stond, is dat aantal nu al bijgesteld naar 'meer dan 25', aldus Van Wanrooij. Hij spreekt dan ook van een exoot die wat proportie betreft in de buurt komt van de muskusrat.

Die locaties zullen nu om de twee weken besproeid worden in de hoop dat de duizendknoop beperkt wordt in zijn groei. Maar we moeten geen wonderen verwachten, zo meent ook betrokken ambtenaar Erik ter Heide: "Ik spreek liever van 'aanpakken' dan 'bestrijden'." De wethouder valt hem bij: "In Amersfoort hebben ze geprobeerd uit te rekenen wat het kost om de plant uit te roeien in die gemeente. Bij de half miljard euro zijn ze maar gestopt met rekenen."

Tot er een écht wondermiddel gevonden is blijft het dus naar pappen en nathouden. Letterlijk in dit geval. Maar dan wel met kokend water.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>