Raad stelt nieuw subsidiebeleid vast

Algemeen
Boxtel - De gemeenteraad heeft dinsdagavond een besluit genomen over het nieuwe subsidiebeleid, waarmee een bezuiniging van 600.000 euro vanaf 2016 wordt bereikt. Alle partijen stemden uiteindelijk in met scenario 2 uit het collegevoorstel, behalve het CDA.

Balans legde een stemverklaring af. Het amendement van Balans en de motie van CDA werden beiden verworpen. Volgens wethouder Lestrade sluit dit het beste aan bij de resultaten van subsidiekeuzes.nl. “En het is mogelijk om maatwerk te leveren door invoering van flexibele budgetten. Subsidie wordt een instrument om maatschappelijke doelen te behalen.”

Aan het collegevoorstel ging al een traject vooraf waarbij mensen via subsidiekeuzes.nl konden aangeven op welke subsidies bezuinigd zou moeten worden. Hier gaven deelnemers aan te bezuinigen op kunst en de Boxtelse wijkkranten. De meeste partijen waren het er over eens dat scenario 2 het beste van de drie voorgestelde opties was. Anja van den Einden van PvdA/GL zou zelfs nog zien dat het college een stap verder gaat en contractfinanciering gaat inzetten. Hierbij is de verleende subsidie afhankelijk van de geleverde prestatie. Erica Vos van Balans is van mening dat het oppotten van subsidies aangepakt moet worden. “Met de nieuwe subsidieregeling is het echter wie het eerste komt wie het eerste maalt. Zo kunnen bepaalde groepen buiten de boot vallen.”

Dat Kunststichting Boxtel haar activiteiten staakt en MiK moet stoppen heeft volgens Lestrade niets te maken met het nieuwe beleid. “Dit soort zaken gebeurt nu eenmaal en wachten niet op onze besluitvorming, Kunststichting Boxtel heeft zelf aangegeven haar werkzaamheden te stoppen.”

Uit de krant