Boxtel is een sportieve gemeente

Algemeen
Boxtel - ‘Boxtel is een sportieve gemeente’, ruim zestig procent van de deelnemers van het burgerpanel Tipmooiboxtel.nl is het met deze stelling eens. Slechts vijf procent van de mensen is het hier niet mee eens en vindt Boxtel een onsportieve gemeente. De overige 35 procent van de geënquêteerden weet het niet of is het er noch mee eens, noch mee oneens. Dat blijkt uit de resultaten van het onlangs gehouden onderzoek door TopOnderzoek.

“Boxtel heeft gelukkig een grote keuze aan sporten binnen zijn grenzen, maar door het terugschroeven van subsidies zullen de prijzen van sporten snel omhoog gaan. Het zal voor minderbedeelden al snel niet meer betaalbaar worden”, vreest een deelnemer aan de enquête. Wethouder Herman van Wanrooij van sport verwacht hier echter geen grote problemen: “Er is een financieel vangnet voor gezinnen aan de onderkant van de samenleving die budgettair niet uitkomen. Er zijn dus budgetten om alle kinderen in beweging te krijgen.”

Over de vraag of de gemeente Boxtel haar inwoners stimuleert om te gaan sporten zijn de meningen verdeeld. 25 procent van de ondervraagden vindt dat de gemeente hieraan voldoende doet, waarbij Buurtsport Boxtel vaak als voorbeeld wordt genoemd. “Buurtsport is een super manier om kinderen met sport kennis te laten maken. De prijs is ook zeer aantrekkelijk”, aldus een van de respondenten.
Dertig procent van de deelnemers is het juist totaal niet eens met de stelling. Zij vinden dat de gemeente te weinig tot niets doet om sport te stimuleren. “We merken helemaal niets van stimulans vanuit de gemeente” en “Het zijn vooral de inwoners en de verenigingen zelf die de mensen stimuleren. Ik heb niet het gevoel dat er veel vanuit onze gemeente komt”, lichten twee ondervraagden toe.


Voor wethouder Van Wanrooij is de uitkomst van het burgerpanel aanleiding om de rol van de gemeente nog eens goed tegen het licht te houden. “Als er een signaal komt dat inwoners van mening zijn dat Boxtel te weinig onderneemt om sport te stimuleren, en dit is onderbouwd, dan moeten we dat goed bekijken.”

De derde stelling zorgt voor verdeeldheid onder Boxtelaren. Op de vraag of verenigingen hun eigen broek omhoog dienen te houden, zonder gebruik te maken van gemeentelijke subsidies, komt geen eenduidig antwoord. Een kleine meerderheid, 42 procent, is het hier niet mee eens. Zij vinden dat sportclubs wel subsidies moeten ontvangen: “De gemeente maakt vaak goede sier met de sportieve prestaties van zijn inwoners en daar mag best iets tegenover staan!” 32 procent van de ondervraagden is het wel met de stelling eens. “Het zou verstandig zijn voor sportclubs om onafhankelijk van subsidies hun begroting rond te maken. Subsidies zijn dan een mooi extraatje en bij bezuinigingen wordt de club niet getroffen”, licht een ondervraagde toe. 26 procent kan geen duidelijke keuze maken.


Via www.tipmooiboxtel.nl kun je je nog altijd inschrijven om anoniem mee te doen aan de enquêtes. Regelmatig ontvang je dan een e-mail met een link naar dit onderzoek, waarbij je je mening kunt geven over interessante zaken die in de gemeente Boxtel spelen.

Kijk voor de precieze cijfers in DeMooiBoxtelKrant van 6 mei.

Uit de krant