Boxtelaren scheiden afval fanatiek na diftar

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel zegt tevreden te zijn met de invoering van het diftar-systeem, waarbij afval moet worden betaald per aangeboden kliko. Boxtelaren hebben het afgelopen jaar ruim 1800 ton minder restafval aangeboden en zijn andere afvalstromen nog beter gaan scheiden.

Zo is de hoeveel ingezameld plastic met veertig procent gestegen naar 280 ton in 2014. Via onder meer de groene kliko werd in Boxtel 2000 ton gft (natuurlijk afval) aangeboden, 24 procent meer op jaarbasis. Tevens werd er meer papier en glas aangeboden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is Boxtel nu minder geld kwijt aan de verwerking van afval. Of de inwoners dit ook in hun portemonnee gaan merken, durft zij echter niet te zeggen: “Dat zou kunnen door verlaging van het vastrecht. Het is de bedoeling om dit voordeel te verwerken in het vaste tarief. Maar het is echter aan onze gemeenteraad in het najaar de nieuwe tarieven voor 2016 vast te stellen”.

Ook uit de enquête van TipMooiBoxtel.nl en bureau Top-Onderzoek over diftar blijkt dat inwoners van Boxtel en Liempde fanatieke afvalscheiders zijn. Op de vraag aan de 222 geënquêteerden welk afval zij precies scheiden, kwamen er hoge scores bij papier/karton (93 procent), plastic (89), glas (87) en gft (83). Chemisch afval wordt iets minder apart gehouden (67 procent). Tien procent scheidt ook nog het blik terwijl drie procent van de ondervraagden zegt helemaal niet aan afvalscheiding te doen.

Zij kregen ook de stelling voorgelegd ‘Des te meer we scheiden, des te goedkoper het afvalsysteem wordt’. De meeste mensen (28 procent) bleken het hiermee eens te zijn. Toch waren nog genoeg personen het hiermee oneens (14 procent) of helemaal oneens (12 procent). In de toelichting op hun antwoord gaven nogal wat mensen aan bang te zijn dat de gemeente een boete krijgt van de afvalverwerker, omdat ze nu minder afval aanlevert dan contractueel was afgesproken. Volgens de woordvoerder van Boxtel speelt dit echter nog niet in onze regio.

Uit de krant