MIK kunsteducatie failliet verklaard

Algemeen

Boxtel - De Stichting Meierijse Instellingen voor Kunsteducatie (MiK), met een vestiging aan de Boxtelse Baroniestraat, is failliet. De rechtbank heeft het verzoek van bewindvoerders en directie toegekend tot omzetting van uitstel van betaling naar faillissement.

Daarmee is het faillissement van de stichting MIK een feit. Voor betrokken gemeentebesturen bleek het niet mogelijk om tijdig te reageren op voorstellen voor een doorstart. De activiteiten en lessen blijven naar verwachting tot het einde van het seizoen doorgaan. Wat er daarna gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk.

In de afgelopen maand verkeerde Stichting MIK in surseance van betaling. Deze periode was bedoeld om met betrokken gemeentes (Boxtel, Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode, Sint-Michelsgestel, Vught en Uden) overleg te voeren over mogelijke oplossingen voor een doorstart in afgeslankte vorm. De gemeentebesturen bleken volgens MiK niet in staat of bereid om tijdig mee te werken aan oplossingen om zo een faillissement te voorkomen. Bewindvoerders en directie van de Stichting MIK waren daarom genoodzaakt het faillissement aan te vragen. De rechtbank heeft inmiddels twee curatoren benoemd.

Het is op dit moment nog onduidelijk voor personeel, cursisten en andere betrokkenen of en hoe het cultuuronderwijs in de komende periode vorm krijgt. De directie van Stichting MIK zag mogelijkheden om met medewerking van gemeentebesturen het cultuuronderwijs overeind te houden. Nu het overleg hierover is gestrand, zullen benoemde curatoren overleg voeren met gemeentebesturen en schuldeisers over de afwikkeling van het faillissement. Zij zoeken, al dan niet samen met gemeenten, naar kandidaten voor overname van de activiteiten en delen van de boedel zoals bijvoorbeeld muziekinstrumenten.

Uit de krant