Afbeelding

Terug in de tijd bij Museumboerderij De Kleuskes

Algemeen

Liempde - Afgelopen zondag was het open dag bij Museumboerderij De Kleuskes. Er waren verschillende bezienswaardigheden, zoals voorwerpen uit de tijd van de oorspronkelijke bewoners, de familie van der Velden, beter bekend als ‘De Kleuskes’. En de beugelbaan in het voormalig stalgedeelte, waar bezoekers uiteraard zelf deze volkssport konden ervaren.

Geïnteresseerden in deze vrij onbekende sport kregen enthousiast uitleg over het beugelen en konden zelfs een wedstrijd spelen. Naast de beugelbaan kwamen bezoekers via een steile trap op de voormalige hooizolder. Hier werden unieke filmbeelden van De Kleuskes uitgezonden. In het museum zijn verschillende gebruiksvoorwerpen uit hun tijd terug te vinden, onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn er keukenspullen, wasspullen en landbouwspullen te zien. Ook is er een gedeelte ingericht met als thema de klompenmakerij waar Liempde om bekend staat.

Naast de beugelbaan woont de beheerder van het museum en daarnaast is het voorhuis waar de familie van der Velden woonde. Een bezoek hieraan is alsof je teruggaat in de tijd. Alles ziet er nog net zo uit als toen de laatste van de vijf kinderen in 1982 overleed. De oorspronkelijke bedstee in de ‘chique’ kamer is pure nostalgie net als de rieten meubelen en de oude stopcontacten op de muur. Voor liefhebbers van een blik in het (recente) verleden is het museum zeker de moeite van het bezoeken waard.

Uit de krant