Logo mooiboxtel.nl
Ondernemer Geert Smit kocht in 2013 sporthal de Braken. De Braken was daarmee de eerste sportaccommodatie die volledig geprivatiseerd werd.   | Fotonummer: 47399c
Ondernemer Geert Smit kocht in 2013 sporthal de Braken. De Braken was daarmee de eerste sportaccommodatie die volledig geprivatiseerd werd. (Foto: Marie Fick)
Algemeen nieuws

Rekenkamercommissie: 'Regie op geprivatiseerde sport- en welzijnsaccommodaties kan beter'

Boxtel - De gemeente moet meer regie op geprivatiseerde sport- en welzijnsaccommodaties houden om de maatschappelijke functie te borgen. Ook is het aan te raden dat de gemeente bekijkt hoe de verschillende exploitanten van de geprivatiseerde accommodaties beter kunnen samenwerken. Dit concludeert de Boxtelse Rekenkamercommissie in een rapport dat dinsdag in de gemeenteraadsvergadering werd behandeld. De nu geldende afspraken zouden vaak nog te vaag, lastig meetbaar en te algemeen zijn. In de gemeenteraad maken met name de linkse partijen zich zorgen over de toekomst van sporthal De Braken, die volledig geprivatiseerd is.

De weg naar privatisering werd decennia geleden al ingeslagen, aldus de Rekenkamercommissie. Zelfs zó lang geleden, dat niet meer exact na te gaan is wanneer deze wens voor het eerst werd uitgesproken. Boxtel loopt op schema met het privatiseren: als in 2019 ook Sint Ursula van de hand gedaan wordt betekent dit dat vrijwel alle locaties binnen de gemeente geheel of deels geprivatiseerd zijn of daar op zijn minst werk van maken. En hoewel dit proces over het algemeen goed verloopt zijn er ook knelpunten.

Vanuit de politiek, logischerwijs vanaf de linkerflank, klinkt de angst door dat privatisering de continuïteit van de voorzieningen in gevaar kan brengen, bijvoorbeeld als de overeenkomst met De Braken in 2023 afloopt. De rekenkamer onderschrijft die angst deels en meent dat de gemeente de vinger aan de pols moet houden: "Wij bevelen de gemeenteraad aan om voor de sport- en welzijnsaccommodaties concrete maatschappelijke doelen te formuleren. Het college dient deze doelen te vertalen naar prestatieafspraken met de exploitanten." Met name de SP is er nog steeds niet gerust op. Volgens fractievoorzitter Dave van de Ven is namelijk de capaciteit wat betreft sportieve faciliteiten wel gegarandeerd, óók als De Braken zou verdwijnen, maar is daarmee niet gezegd dat het agendatechnisch ook mogelijk is die capaciteit volledig te benutten.

Een andere aanbeveling van de commissie is een betere samenwerking tussen de verschillende geprivatiseerde instellingen. De Rekenkamercommissie gaat er vanuit dat daardoor een hogere efficiëntie gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld wat betreft inkoop van goederen en middelen. Tenslotte waarschuwt de commissie voor veranderende btw-regels voor sportclubs. Per 1 januari 2019 moeten daarom nieuwe afspraken gemaakt worden met deze verenigingen op het gebied van de financiën.

Uiteindelijk onderschrijft de gemeenteraad de conclusies uit het rapport en gaat de gemeente met de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie aan de slag.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>