Wekelijkse column: Een uitnodiging tot groei

Algemeen
Relaties zijn altijd een uitnodiging tot groei. Wat kan ik van die ander leren? Wat stoort mij aan hem/haar? Hoe komt dat? Elke ergernis, elke opmerking die je “raakt”, maar ook alle opmerkingen die je goed doen vertellen je wat over jezelf.

Relaties, en waarom je juist aangetrokken voelt tot deze persoon, kunnen je veel vertellen. Ook bij relatieproblemen geldt datzelfde. Waarom is dit probleem voor mij zo’n groot probleem? Waarom heb ik daar last van? En waarom juist nu? Waarom niet eerder?

Wat heeft mij dan getrokken in deze persoon toen ik hem/haar leerde kennen? Vaak is dat een beetje hetzelfde als datgene waarop je nu juist problemen krijgt.

Ook zie je vaak dat de familie waaruit iemand vandaan komt in 1e instantie iets aantrekkelijks heeft, terwijl je je daar later juist aan gaat storen. Bij jullie thuis doen ze zo dramatisch, wij zijn tenminste wat kalmer van aard.

Ook conflicten die je hebt zeggen vaak heel veel over jezelf. Dat is niet zo’n aantrekkelijk idee, je wilt veel liever geloven dat het allemaal aan de ander ligt, dat de ander onredelijk is, dat hij schuldig is aan het conflict en dat jij de redelijke partij bent.

En nu durf ik te beweren dat je ervan moet leren?! Je moet natuurlijk niks. Maar je kunt er veel van leren. Soms zul je zelfs ontdekken dat je dezelfde onhebbelijke eigenschappen hebt, die “de tegenpartij” ook heeft. Dat is eigenlijk helemaal niet te verdragen!! En toch, als je er bij stil durft te staan, dat je misschien wel op je “conflictpartner” lijkt, kun je daar veel van leren.

Conflicten die leiden tot zelfonderzoek kunnen je veel wijzer maken in je leven. Zelfreflectie, dat is waar het om gaat. Wat doe ik in zo’n situatie? Word ik boos? Kruip ik in mijn schulp? Ga ik dreigen? Loop ik weg? Bied ik mijn verontschuldigingen aan terwijl ik eigenlijk vind dat ik toch gelijk heb. Blijf ik lang boos, vergeet ik het snel, of blijft het malen?

Uit de krant