Logo mooiboxtel.nl
De beoogde bouwlocatie.  | Fotonummer: b4525f
De beoogde bouwlocatie. (Foto: Google)
Algemeen nieuws

Provincie wil samen met Boxtel woningbouw Liempde vlot trekken

Boxtel - Onze gemeente zal samen met de provincie optrekken om de impasse waarin de voorgenomen bouw van zo'n 80 tot 100 woningen aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde zich bevindt te doorbreken. Boxtel wil er maar wat graag beginnen met de bouw, maar de plannen die er nu liggen voldoen niet aan de provinciale eisen. Daarom komt er spoedig een ontwerpsessie waarbij provincie en gemeente gezamenlijk proberen tot een sluitend ontwerp te komen.

In zijn maiden speech diende Combinatie95-raadslid Joep Schalkx dinsdagavond namens de Liempdse gemeenschap raadsvragen in over de voortgang van de woningbouw in 'zijn' dorpskern. "In Boxtel en Lennisheuvel liggen mooie plannen op tafel, maar die opgave is er ook in de kern Liempde", aldus Schalkx.

In de beantwoording van Schalkx' vragen geeft wethouder Peter van de Wiel nogmaals aan dat alle betrokken partijen het er over eens zijn dat er snel gebouwd moet worden. De ideeën over wat een haalbare hoeveelheid woningen voor het gebied is, lopen echter uiteen. Zo meent de provincie dat er hooguit 40 woningen gerealiseerd kunnen worden met de plannen die er nu liggen, terwijl Boxtel en de bouwpartner Janssen de Jong er minimaal 80 woningen willen bouwen.

Oorzaak van de patstelling is dat de provincie vindt dat de vereiste groencompensatie van het gebied onvoldoende geborgd is in de bouwplannen. Daarom wil Noord-Brabant in de huidige plannen de bouw van slechts 40 woningen toestaan. Veel te weinig om het project rendabel te maken voor de bouwpartner, vindt de gemeente.

Als mogelijke oplossing opperde de provincie de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling (RvR) waarbij Boxtel bij de provincie de benodigde bouwtitels kan kopen. Iedere RvR-titel staat voor een elders in de provincie gesaneerd agrarisch bedrijf. Dat levert speelruimte op. Met steun uit het zogenaamde Groen Ontwikkelfonds, zo redeneert de provincie, kan langs de Grote Waterloop de resterende benodigde groencompensatie aangelegd worden, waardoor de bouw van 100 woningen haalbaar wordt.

De wethouder geeft aan dat zowel provincie, het groenfonds, als RvR enthousiast op de bouwplannen hebben gereageerd. Hij noemt het 'een belangrijke stap' dat al deze partijen zich nu samen met Boxtel willen inspannen voor het vinden van een oplossing, maar geeft eveneens aan dat er nog enkele hordes te nemen zijn. Zo moet onder meer onderzocht worden hoe de Ruimte voor Ruimte regeling financieel afgewikkeld wordt. Een bouwtitel kost namelijk zo'n 130.000 euro.

Hoeveel titels uiteindelijk aangekocht moeten worden is niet duidelijk. Maar ondanks dat er nog vele vraagtekens zijn lijkt de datum dat de schop ook in Liempde de grond in gaat toch weer een stap dichterbij.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>