Symposium afval

Algemeen

PvdAGroenLinks organiseert bijeenkomst over de toekomst van afval!

Op 2 juli a.s. organiseert PvdAGroenLinks Boxtel in de raadszaal van het gemeentehuis van Boxtel een symposium over de toekomst van afval. De start is om drie uur ‘s middags en alle geïnteresseerden zijn welkom.

GFT, plastic, papier, glas, er wordt aan ieder van ons steeds meer gevraagd om deze zaken apart te houden. Tot voor kort kon je er ook nog voor kiezen alles niet te scheiden en alles in de grote grijze kliko te doen, zonder daar extra voor te betalen. Dit laatste is gelukkig veranderd, althans voor de laagbouw. Elke keer dat je de grijze kliko buiten zet kost dit een extra bedrag. Hierdoor is er al flink minder grijs afval geproduceerd en scheiden we ons afval beter. Toch willen we de komende jaren nog veel meer van ons afval gaan recyclen en veel minder grijs afval overhouden. Dat kan als we daar allemaal aan meewerken.

De producenten moeten zo weinig mogelijk verpakking gebruiken, en alleen verpakkingen die te recyclen zijn. Hierover worden landelijk afspraken gemaakt. De gemeente moet ervoor zorgen dat al deze aparte stromen zo worden ingezameld, dat het voor U en ik gemakkelijk is er gebruik van te maken. U en ik moeten er een gewoonte van maken om thuis al deze stromen netjes gescheiden te houden en aan te bieden.

Drie sprekers op het symposium zullen hierop in gaan. Wat PvdAGroenLinks betreft is het einde van de grote grijze kliko in zicht. Plastic, metalen blikjes en drinkpakken zullen we samen in een zogenaamde PMD zak of bak kunnen doen die door de gemeente wordt opgehaald. Papier wordt ook vaker opgehaald dan nu het geval is. Er komen meer brengpunten voor glas, textiel, en apparaten. Er hoeft zo nog maar een klein beetje grijs afval over te blijven, dat maandelijks opgehaald wordt in een 40 of 80 liter containertje.

PvdAGroenLinks wil dat in Boxtel deze ontwikkeling zo snel mogelijk wordt ingezet. Naast meer recycling en minder grondstoffenverspilling betekent het voor u nog veel lagere kosten voor “afval”.

Met dit symposium stellen we u in de gelegenheid, in Boxtel, alles te weten te komen over hoe de toekomst van ons “afval” eruit kan komen te zien. U bent van harte uitgenodigd!

Uit de krant