Wekelijkse column: Het gras van de buren... (over vergelijken)

Algemeen
Het gras van de buren is altijd groener…. Een bekende uitspraak, en inderdaad, het lijkt allemaal vaak veel mooier bij anderen. Dat komt omdat niemand zijn vuile was buiten hangt. Als je alles zou geloven wat er op Facebook voorbij komt, zou je denken dat het leven van feestjes en vakanties aan elkaar hangt.

Ik gun ieder zijn feestje en zijn vakantie, maar die mensen die alleen daarover spreken zeggen vaak niet wat er allemaal mis is in hun leven. Maar er zijn ook altijd wat minder leuke dingen en dat geldt echt voor iedereen.

Daarnaast zijn er ook mensen die het vooral melden als ze ergens tegenop zien. Niet omdat ze hun vuile was willen buiten hangen, maar iedereen heeft wel eens behoefte aan steun. Je kunt op de sociale media erg veel bemoedigende woorden vinden, soms zelfs met de mooiste toepasselijke foto’s en citaten erbij. Dit kan inderdaad heel fijn zijn, niks mis mee.

Maar meestal gaan we ons vergelijken met mensen die het beter hebben (of die het beter lijken te hebben, want of dat werkelijk zo is, is de vraag). Ook bij relatieproblemen zie je vaak dat mensen zichzelf vergelijken met bv. vrienden of buren. Dan is die man van de buren véél aardiger dan je eigen man. Veel voorkomender, veel attenter, veel hartelijker….
Of de buurvrouw is charmanter dan je eigen vrouw….

Maar om op een feestje charmant te zijn, attent en hartelijk, is veel eenvoudiger dan iedere dag met elkaar op te staan, de badkamer schoon te maken, de vuile was te doen en alle kleine chagrijnige dingen te doorstaan, die ieder mens ook heeft. Vergelijken is in dat soort situaties tamelijk zinloos.

Wanneer is vergelijken dan wel zinvol? Je kunt je ook optrekken aan een ander: je vergelijkt je met je partner hoe hij/zij de kinderen geduldig benadert en hoe hij/zij wél voor elkaar krijgt dat ze doen wat je wilt. Terwijl jij je geduld allang verloren hebt, kinderen een rothumeur en nog niks bereikt is…. Ook bij vrienden of collega’s kun je soms de kunst afkijken. Doe er uw voordeel mee….

Uit de krant