Vrijwilligers van Nabij bouwen samen een piramide van bamboe op de internationale dag van de palliatieve zorg in 2013.
Vrijwilligers van Nabij bouwen samen een piramide van bamboe op de internationale dag van de palliatieve zorg in 2013.

Stichting Nabij viert tweede lustrum in Boxtel

Algemeen

Boxtel - Mensen in hun laatste levensfase en hun naasten hebben vaak behoefte aan een woord van troost en hoop, aan iemand die kan luisteren zonder vooroordelen. De vrijwilligers van Stichting Nabij bieden die ‘nabijheid’ nu al tien jaar in de regio Boxtel. Zij vierden deze mijlpaal onlangs bij De Comsche Hoeve.

Stichting Nabij werd in juni 2005 opgericht door de ‘Werkgroep Palliatief Spiritueel Team’ die zich tot doel had gesteld om in Boxtel een hospice te realiseren. In zo’n voorziening kunnen terminaal zieken hun laatste levensfase op een waardige manier doorbrengen. De initiatiefnemers beseften dat dit een traject van de lange adem zou zijn. Toch begonnen ze vrijwel meteen vrijwilligers te werven om te waken en andere ondersteuning te bieden aan de doelgroep. Binnen enkele maanden hadden zich al dertig vrijwilligers aangemeld.

‘Nabij’ is de afgelopen jaren fors gegroeid en telt momenteel zo’n zeventig goed opgeleide vrijwilligers. Zij werken als bezoekvrijwilliger of waker in de verpleeg- en verzorgingshuizen van Zorggroep Elde in Boxtel, Liempde, Esch en Sint-Michielsgestel, maar ook bij mensen thuis. En sinds januari 2013 is een vast team van dertig vrijwilligers actief als gastvrouw of -heer in het hospice Acacia, bij het Liduina ziekenhuis in Boxtel.

De afgelopen tien jaar is onze maatschappij sterk veranderd. De meest drastische verandering is de huidige omvorming van de bestaande verzorgingsmaatschappij naar een participatiemaatschappij. Dit betekent onder meer dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen en daar de noodzakelijke zorg ontvangen. Meer en meer mensen zullen ook thuis sterven. De meeste mensen willen dat ook graag, het is immers hun meest vertrouwde omgeving. Maar voor de naasten kan de zorgverlening een zware belasting vormen. Om het vol te houden, is het fijn als anderen hun taken op gezette tijden overnemen. Hierbij biedt Stichting Nabij uitkomst.

Een waardig sterfbed
De vrijwilligers van Nabij verlenen ondersteuning aan terminaal zieken en hun naasten in de thuissituatie en dragen zo bij aan een waardig sterfbed. Zij verrichten géén verpleegkundige handelingen, die laten ze over aan de professionele zorg. Maar ze blijven bijvoorbeeld bij de zieke, zodat de toch al overbelaste mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. In de laatste dagen bieden zij ondersteuning bij het waken, zowel overdag als ‘s nachts.

Uit de krant