Logo mooiboxtel.nl
Voorzitter en programmeur Charles van Liempd doet na dit jaar een stapje terug bij zijn geesteskind Limuscene.   | Fotonummer: bb915b
Voorzitter en programmeur Charles van Liempd doet na dit jaar een stapje terug bij zijn geesteskind Limuscene. (Foto: Sunny J. Benna)
Evenementen nieuws

'Limuscene is echt mijn kindje'; Jubilerend festival neemt afscheid van programmeur Charles van Liempd

Liempde - Al tien edities, zo lang als het festival inmiddels bestaat, is Charles van Liempd 'Mr Limuscene'. Maar niet lang meer: na aankomende, tiende jaargang doet hij een stapje terug om de weg vrij te maken voor opvolgers William van Houtum en Kasper van de Langenberg. Reden genoeg om de voorzitter en programmeur van het op 20 mei jubilerende Limuscene eens aan de tand te voelen.

Het begon allemaal op een zomerdag, ergens in 2008. Kroegbaas Ad Schelle zat enigszins met de handen in het haar omdat het jaarlijkse optreden van blaaskapel de Kikvorsen bij zijn café Het Wapen van Liempde in het water dreigde te vallen. De kapel was kort daarvoor opgeheven en Schelle kon niet zo snel een oplossing verzinnen om het programma in te vullen. Hij besprak dit probleem met Charles van Liempd, die destijds samen met Mari van der Velden in een andere blaaskapel speelde.

Van Liempd gaf direct aan wel een oplossing te zien: "Maar ik voelde geen behoefte om het in te vullen met blaaskapellen. Daar komen enkel de muzikanten zelf en hun aanhang, en als je geluk hebt nog anderhalve paardenkop op af." Al snel werd een plannetje gesmeed om Noottoestand, Popkoor Voices en de bands Five Lane Frizz, Load en Go Rome te boeken. Schelle was direct enthousiast. "Hij zei me: 'Hoe je het invult maakt mij niet uit, als er maar iets georganiseerd wordt'", aldus Van Liempd.

Hij schakelde zijn netwerk in, samen met Van der Velden. "Na een weekje rondbellen hadden we de muziekavond rond." In Liempdenaar, en destijds 'huis dj', Maarten Termeer werd een geluidsman gevonden. Kees Berkelmans werd bereid gevonden de avond aan elkaar te praten.

Vanaf nul
"In Liempde gebeurde destijds niets qua muziek", doelt Van Liempd op optredens buiten die van blaaskapellen en fanfares om. Met dat idee in het achterhoofd werd na die eerste succesvolle editie in Het Wapen van Liempde, geïnformeerd bij Stichting Kèk Liempt of de tent voor de Brabantse Oldtimerdag niet uitgeleend kon worden voor een festivalletje op eerste pinksterdag. Deze werd altijd op vrijdag voor Pinksteren al opgebouwd en pas de maandag erop gebruikt. "Dat mocht wel", vertelt Van Liempd droogjes.

Termeer kende bovendien geluidstechnicus Harry Hobbelen, die bereid was voor een zacht prijsje zijn apparatuur en mensen beschikbaar te stellen. "Dat ging echt nergens over, we begonnen echt vanaf nul. We hebben Harry na afloop volgens mij maar 800 euro af hoeven te rekenen, terwijl die eerste pinksterdag vijf of zes mensen de hele dag in touw zijn geweest", aldus Van Liempd.

De eerste 'tent-editie' van Limuscene was daarmee een feit en het festival draaide een kleine plus met zo'n 300 bezoekers, mede dankzij het goede weer. "Vooraf kregen we natuurlijk de vraag van muzikanten hoeveel gage zij kregen voor een optreden. We hadden toen een 'goedweerprijs' en een 'slechtweerprijs'", vertelt de medeorganisator. Dat werd optie één, want goed weer, dáár lijkt Limuscene een abonnement op te hebben. In de voorgaande edities was regen een zeldzaam verschijnsel.

Geen groot circus
Omdat het festival jaarlijks een bescheiden plus noteert, kan steeds een stapje opgeschaald worden met bijvoorbeeld licht en geluid. Ook de tent waarin het festival plaatsvindt is inmiddels vervangen door een 'eigen' exemplaar: "We hebben een tentenboer gevonden die op maat een tent kon maken onder de voorwaarde dat we hem minimaal 5 jaar op rij zouden huren." Dat bleek geen enkel probleem, en ook de Oldtimerdag maakt er op tweede pinksterdag dankbaar gebruik van.

Sinds 2011 zijn er ook optredens in de kiosk pal naast de tent. Dat geeft de bands 'binnen' de kans om rustig op en af te bouwen, terwijl het programma doorgaat. "Zo is er van 13.00 tot 23.00 uur aan één stuk door muziek", benadrukt Van Liempd.

Jaargang negen wist zo'n 1.000 Boxtelaren en Liempdenaren naar het Concordiapark te lokken. Volgens de organisatie is dat ook zo'n beetje het maximum. Mede daardoor is dit jaar ook niet gekozen voor, zoals Van Liempd het noemt, 'een groots circus'. "We hebben even gedacht aan een artiest zoals Danny Vera, maar dan trek je ook publiek van buiten de gemeente. Nu is het heel gemoedelijk, als er iets is corrigeren mensen elkaar", legt de medeorganisator uit.

Dit jaar is een extra grote en zwaardere geluidsinstallatie gehuurd, want de installatie dreigde het vorig jaar te begeven onder al het geweld. Met een ventilator werd de apparatuur toen gekoeld en wonderwel ging het goed. Maar het leverde de organisator wel 'buikpijn' op. "Ook al kost het wat extra, dát mag nooit meer gebeuren! Limuscene is wel mijn kindje!", besluit Van Liempd.

Mooi programma
Het was deze editie lastig om de planning rond te krijgen, geeft Van Liempd toe. "Het doel is om de programmering van het hoofdpodium in januari al dicht te leggen, maar diverse bands die we hadden vastgelegd, zijn inmiddels geklapt", sombert Van Liempd. Toch is hij positief: "We hebben een mooi programma. De Stardusters, eigenlijk een gelegenheidsformatie die alleen Neil Young speelt, hebben we weten vast te leggen. Ik zag ze enkele jaren geleden spelen en was meteen verkocht!" De Stardusters benaderden het festival zelf, omdat Van Liempd ze eigenlijk vorig jaar al wilde hebben, maar de band toen niet kon.

Zo gaat het regelmatig; dat bands Limuscene benaderen. Soms moet de organisatie streng zijn: "We hebben het onszelf in dat opzicht wel moeilijk gemaakt. Er moet een link met de regio zijn en als een band speelt, is die de volgende drie jaar uitgesloten van deelname. Maar het komt regelmatig voor dat een muzikant die op Limuscene speelde een nieuwe band opricht en ons daarmee benadert."

Een act waarnaar Van Liempd persoonlijk erg uitkijkt is de Big Bam Boom Band. Die formatie boekte hij eerder al eens bij Comrock in de Comsche Hoeve. "We moesten die mannen om twee uur zo ongeveer van het podium af schoppen", lacht hij. "Dit jaar gebeurt er voor mij iets extra leuks. De vriend van mijn oudste dochter, professioneel muzikant bij onder meer Gare Du Nord, probeerde ik al drie jaar eens te strikken om op Limuscene te spelen. Laatst liet ik hem een filmpje van de Big Bam Boom Band zien en hij riep: die gitarist ken ik!" Zo komt het dat de schoonzoon van Van Liempd eindelijk het Liempdse podium betreedt, om daar als toetsenist een aantal nummers met zijn muzikale vriend mee te spelen. Tóch een groots circus dus.

Geen Jan Smeets worden
Op de vraag of Limuscene nog zal groeien met podia op meerdere locaties, kan Van Liempd kort zijn: "Dat doen we niet." Volgens hem kwam na het eerste lustrum die vraag ook al, met name vanuit de Liempdse horeca. Vooral het kostenplaatje, op alle podia moeten immers licht en geluid worden geregeld, hield een uitbreiding tegen.

Van Liempd grijpt editie tien van Limuscene aan om afscheid te nemen als programmeur. "Ik moet geen Jan Smeets worden", duidt hij zijn verlangen om nieuwe gezichten te betrekken bij het festival. Wel blijft hij vooralsnog aan als voorzitter van de stichting. Van Liempd draagt het stokje over aan het uit Liempde afkomstige tweetal Kasper van de Langenberg en William van Houtum.

De tiende editie van Limuscene op zondag 20 mei is gratis toegankelijk in het Concordiapark in hartje Liempde. Het volledige programma van het festival duurt van 13.00 tot 23.00 uur en is te bekijken op: www.limuscene.nl. De diverse acts worden één voor één gepresenteerd op de Facebookpagina van Limuscene.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>