Afbeelding

Boxtelse Nohr de Vos in halve finale Junior Songfestival

Algemeen

Boxtel - Nietsvermoedend liep Nohr de Vos (12) uit Boxtel met haar ouders in de Efteling, toen Jan Smit haar overviel en haar vertelde dat ze zich had geplaatst voor de halve finale van het Junior Songfestival van de AVROTROS. Dat was in maart dit jaar. In september zal tijdens de liveshows blijken of zij Nederland mag gaan vertegenwoordigen bij het Junior Eurovisie Songfestival.

“Over mijn overval mag ik niet te veel zeggen, omdat deze in september pas wordt uitgezonden, maar er liep een man rond als dorpeling in de Efteling, waarvan ik vond dat hij veel op Jan Smit leek. Mijn moeder zag het wel, maar wuifde het weg en begon snel over iets anders te praten.” Nohr de Vos was ‘totaal verbijsterd’ toen het inderdaad de Volendamse zanger bleek te zijn en hij daar ook nog eens speciaal voor haar was. “Het was die dag ‘toevallig’ de ledendag van de AVROTROS in de Efteling”, vertelt Nohr. “En toen liepen we ‘toevallig’ langs een groot podium met camera’s en alle finalisten van vorig jaar. Ik zag wel dat ze aan het smoesen waren en af en toe mijn kant op wezen, maar het kwam echt niet in me op dat het mijn overval was waarin ik te horen kreeg dat ik door was naar de halve finale. Uiteindelijk kreeg ik op een bijzondere manier van Julia, de winnares van vorig jaar te horen dat ik finalist was.

Vervolgens moest Nohr het geweldige nieuws nog een paar weken voor zich houden, tot alle halve finalisten waren ingelicht. “ik mocht het nog niemand vertellen, zelfs mijn beste vriendinnen niet”, aldus Nohr. “Dat was echt heel zwaar. Een paar keer heb ik het in huis met alle deuren dicht uitgeschreeuwd: ‘Ik ben finalist!’, zo moeilijk vond ik het om het voor me te houden.” Inmiddels mag iedereen het weten en is er de laatste maanden van alles op de jonge Boxtelse zangeres af gekomen. Niet dat ze geen spotlights gewend was. Nohr stond eerder al op de planken in de Nederlandse producties van ‘The Sound of Music’, ‘Zorro’ en eerder dit jaar nog bij de Kinderen voor Kinderen musical ‘Waanzinnig Gedroomd’. Maar de afgelopen weken bleven de camera’s constant draaien. Nohr: “Ter voorbereiding op de liveshows hebben we met alle halvefinalisten samen ontzettend veel gedaan. We zijn op kamp geweest, uit eten, gaan bowlen, klimmen en nog veel meer. Zo zijn we een enorm hechte groep geworden. En altijd was de camera daar bij voor de reports die vanaf 18 augustus worden uitgezonden. Steeds kreeg je meteen een camera in je gezicht, zo van ‘hoe was het?’. Dat maakt het wel extra spannend.”

Uiteraard werd er niet alleen veel plezier gemaakt de afgelopen weken. De finalisten hebben ook erg hard gewerkt. “We werden intensief begeleid om bijvoorbeeld om te gaan met mensen die negatieve dingen over je zeggen op social media”, vertelt Nohr. “En ik werk samen met een producer, Clifford Goilo, om mijn liedje, ‘Ik ben mezelf’ nog beter te maken. Daar heb ik echt heel veel aan gehad. Het is fijn om met hem te werken omdat hij met allerlei ideeën komt om het liedje beter te maken, zonder het heel erg te veranderen. Hij heeft er respect voor dat het mijn liedje is.”

In de musical van Kinderen voor Kinderen, waar ze samen met tweeling Mylène & Rosanne, de winnaressen van het Junior Songfestival 2013, speelde, hoorde Nohr dat ze voor het nieuwe seizoen kandidaten zochten. “Toen heb ik zelf een nummer geschreven, en daar een filmpje van gemaakt als auditie. Het was het simpelste filmpje ooit ingestuurd. Ik stond gewoon voor een gordijn, zonder muziek, mijn liedje zingen. Later heb ik met behulp van een buurman nog een tweede filmpje gemaakt, waarbij ik mezelf begeleid op de ukelele. Dan kunnen ze toch wat beter horen dat je toonvast bent.” Het was voor de jury genoeg om te zien dat Nohr genoeg talent had voor de tv-audities.

Inmiddels zijn de meeste opnames geweest, en is het wachten op de liveshows. Volgende week staat Nohr bijvoorbeeld weer in de Efteling met haar mede-finalisten. De komende tijd gaat ze ook vaker optreden, zodat ze meer ervaring kan opdoen en meer mensen haar leren kennen. Vanaf 18 augustus komen de reports bij Zapp op tv, waar de audities van Nohr, het kamp en nog veel meer te zien is. Op 19 september beginnen de eerste liveshows en 26 september is de liveshow met een optreden van Nohr en daarin wordt bekendgemaakt of ze door is naar de finale. Als ze doorgaat naar de finale dan weten we 3 oktober of zij de gelukkige is die ons land mag vertegenwoordigen bij de grote Europese finale op 21 november in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. In de tussentijd is er op de website van het Junior Songfestival (juniorsongfestival.nl) van alles te bekijken om alvast in de stemming te komen.

Afbeelding

Uit de krant