Logo mooiboxtel.nl
  | Fotonummer: 6b3039
Algemeen nieuws

BALANS-fractie verlaat raadsvergadering voortijdig

Boxtel - De fractie van BALANS heeft dinsdagavond de beeldvormende raadsvergadering rondom het concept bestuursakkoord voortijdig verlaten. De fractie geeft aan andere verwachtingen te hebben gehad van de bijeenkomst en geeft aan teleurgesteld te zijn dat de coalitiepartners hun programma niet wilden toelichten.

BALANS laat op Facebook weten dat de partij gehoopt had op een toelichting op het voorlopig bestuursakkoord door coalitiepartners Combinatie95, SP, INbox en D66. 'Vreemd', noemt Combinatie95 fractievoorzitter Peter van de Wiel die verwachting, want BALANS had volgens hem kunnen weten dat de bijeenkomst bedoeld was om het akkoord aan te scherpen met de wensen van de vier partijen die buiten de coalitie vallen. "Het zou heel raar zijn als wij in deze context verantwoording gaan afleggen. Dat moeten we in het openbaar doen", doelt Van de Wiel op het besloten karakter van de vergadering gisteren.

De CDA-fractie liet aan de hele avond verstek gaan. Zij vinden het akkoord te ver van hun plannen af staan om er inhoudelijk iets aan bij te kunnen dragen. De coalitie geeft aan teleurgesteld te zijn in het weglopen van BALANS en de afwezigheid van de christendemocraten. Van de Wiel geeft aan dat het politieke spel in feite al jaren op dezelfde manier wordt gespeeld: de coalitie brengt een kadernotitie, waar alle partijen inbreng op kunnen leveren en vervolgens wordt het beleid dichtgetimmerd. Hij laat weten dat het bestuursakkoord ook in dit licht gezien moet worden: als een extra moment waarop de partijen die niet tot de coalitie behoren hun wensen kunnen uiten.

Ondanks dat PvdA/GroenLinks en VVD, samen goed voor twee zetels, volgens de Combinatie95-voorman constructief mee dachten, kiezen deze partijen volgens hem uitdrukkelijk voor een rol in de oppositie. Dit betekent dat zij, anders dan de afgelopen vier jaar, het bestuursakkoord niet zullen gedogen. Het verdere verloop van de avond noemt Van de Wiel 'uitermate prettig en constructief', maar met de afwezigheid van de twee grootste oppositiepartijen is die conclusie vrij voor de hand liggend te noemen.

De openbare behandeling van het akkoord vindt plaats op 5 juni. Maar de kans dat de inbreng van CDA en BALANS op dat moment nog meegenomen wordt is niet erg groot omdat het akkoord dan al grotendeels vast ligt.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>