Logo mooiboxtel.nl
Voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen, Jan van Homelen (l.) en pater overste Jan Zuiker, voor het door hen zo geliefde kasteel.  | Fotonummer: a9863f
Voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen, Jan van Homelen (l.) en pater overste Jan Zuiker, voor het door hen zo geliefde kasteel.
Algemeen nieuws

Kasteel Stapelen zo goed als verkocht; koper nog niet bekend gemaakt

Boxtel - De verkoop van Kasteel Stapelen moet per 1 september rond zijn. Dat meldden pater overste Jan Zuiker, van de Paters Assumptionisten en Jan van Homelen, voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen, woensdag aan de pers. De koper, waarvan het tweetal de naam nog niet wilde noemen, is een 'Brabantse particulier' die er een woon-zorginstelling wil realiseren. De precieze invulling daarvan is echter nog niet bekend. De maatschappelijke functie is geborgd in bestemmingsplan en in de voorlopige verkoopakte. Het ligt in de lijn der verwachting dat de nieuwe eigenaar het park toegankelijk houdt en dat evenementen als Stapel op Sint gewoon voortgezet kunnen worden. Garanties daarvoor konden Zuiker en Van Homelen echter niet geven.

Het kasteel plus het grootste deel van het bijbehorende kasteelpark, bij elkaar zo'n 6 hectare, worden door de paters Assumptionisten van de hand gedaan. Zij behouden de twee panden aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45, plus een deel van het park om die op een andere manier ten gelde te maken. Dit behelst in totaal zo'n 4 hectare. Op de Prins Hendrikstraat liggen al jaren plannen klaar om ruim 70 appartementen te realiseren. Ook de begraafplaats blijft eigendom van de paters totdat de laatst in Nederland levende Assumptionist gestorven en er begraven is.

Op het kasteel wonen twee paters, één van 96 en één van 81 jaar oud. Zuiker, zelf 86, verblijft er naar eigen zeggen zo'n 2 tot 3 dagen in de week en woont in Nijmegen. Omdat de resterende paters de kosten van het wonen in het monumentale kasteel niet meer konden rijmen met een sobere leefstijl, besloten zij het van de hand te doen. De Boxtelse Assumptionisten zullen verhuizen naar Molenhof en het Wereldhuis.

Zuiker is emotioneel onder het besluit het kasteel van de hand te doen en dat is geen wonder te noemen; al vanaf dat hij 14 jaar was, verbleef hij regelmatig in of om Stapelen. Eerst als gymnasiast en later als pater. "Het tekenen van de overeenkomst voelt toch een beetje als het doorzagen van een tak waar ik zelf op zit", geeft hij aan.

De voorgenomen verkoop per 1 september betekent dat het in de lesgebouwen van het kasteel gehuisveste Omroep Dommelland vóór die tijd een andere locatie moet zien te vinden. De komende maanden zijn nodig om officiële toestemming te krijgen vanuit Rome. De eveneens vereiste toestemming voor de verkoop vanuit het concilie in Parijs is al wel verleend. Ook wordt in de komende tijd de exacte invulling van het kasteel verduidelijkt en vindt overleg plaats over toegankelijkheid van het park en de evenementen die op of om het kasteel georganiseerd worden. Hoeveel er voor het kasteel betaald wordt wilden Zuiker en Van Homelen niet aangeven, maar het gaat om een bedrag 'waarop het kasteel getaxeerd is'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>