Afbeelding

Brouwerij De Saeck maakt debuut op Biereloth

Algemeen

Boxtel - Twee jaar zijn ze nu samen aan het brouwen en aanstaande zondag presenteren ze zich voor het eerst aan het grote publiek tijdens de 21e editie van Biereloth. Evert Harmeling en Luuk van Hal (beiden 31) van de nieuwe Boxtelse Brouwerij De Saeck kijken met een gezonde dosis spanning uit naar hun eerste bierstraatje bij Bar Becoloth.

Hun eerste bierstraatje aan de andere kant van de toog welteverstaan, want Evert en Luuk zijn al jaren vaste bezoekers van het Boxtelse bierfestival. De vrienden zijn dan ook echte bierliefhebbers, die jaren geleden samen bij Becoloth, een speciaal biercafé aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen, achter de bar stonden en samen junior-bierkamer De Voorproevers oprichtten. “Van daaruit zijn we met onze brouwerij begonnen”, vertelt Evert, die net voor de allereerste keer een slok neemt van hun nieuwste biertje, een Weizer. De jonge brouwers zijn er zeker niet ontevreden over, maar toch zal deze er zondag niet bij zijn. “Dit biertje is nog te jong”, licht Luuk toe. “Zondag schenken we een Tripel, een dark Ale en een mooie, evenwichtige IPA (Indian Pale Ale, red.).”

Eerlijke reacties
Een beetje zenuwachtig zijn ze wel. “We brouwen zo’n zestig liter per batch”, vertelt Evert, “een goede zes kratten, die we zelf bottelen. Dat is allemaal voor eigen gebruik, voor vrienden en voor De Voorproevers. Zij kennen ons natuurlijk goed en zijn vaak positief over onze bieren.” Zondag kan dat heel anders gaan, aldus Luuk: “Bij Biereloth zullen mensen onze gevoelens niet sparen en er geen doekjes om winden. Mensen die je niet kent, geven de eerlijkste reacties.” De heren verwachten het best druk te gaan krijgen. “Veel mensen kennen ons vanuit Becoloth en zullen zeker even bij ons komen kijken”, zegt Evert. “Dat eerste biertje gaat wel lopen. De grote vraag is of ze nog een tweede glaasje komen halen.”

Constant sleutelen
Smaken verschillen nu eenmaal: wat voor de een een lekker biertje is, doet de ander niet zoveel. Daarom is alle kritiek welkom, daar doen de brouwers alleen maar hun voordeel mee. “Zo kunnen we ons bier verder ontwikkelen”, aldus Luuk. “Je blijft altijd sleutelen aan de receptuur en maakt kleine aanpassingen. Net zoals aan je apparatuur, daar ben je ook constant mee bezig. Toen we begonnen met brouwen hebben we samen een geautomatiseerde brouwerij opgezet. Met een arduino, een mini-computer, sturen wij ons hele brouwproces aan. Die houdt alle temperaturen in de gaten, wat weer in grafieken is terug te zien op de laptop. Zo blijven we ook het brouwproces steeds verbeteren.”

“We zijn door schade en schande wijs geworden, hebben ook wel wat batches weg moeten gooien”, vervolgt Luuk. “Zo zijn we begonnen met een Tripel, omdat we dat gewoon een lekker biertje vonden. Dat zou ik nu nooit meer doen, omdat dat juist een heel complex biertje is. Evert lacht: “Er zat veel te veel kardemom in, een typisch kruid, dus dat was wel even puzzelen. Zo leer je steeds bij en krijg je er al doende meer verstand van. Het is vooral belangrijk dat je een consistente smaak krijgt, zodat je een goed bier nog een keer kunt maken.”

Vuurdoop
Zondag kan iedereen het bier van De Saeck komen proeven op Biereloth, dat van 13.00 tot 19.00 uur in de Rozemarijnstraat plaatsvindt. Samen met het bier van zestien andere brouwers. Zoals gezegd spannend, maar de heren hebben al een belangrijke vuurdoop gehad. “We hebben de drie biertjes die we zondag presenteren laatst aan leden van de Bierkamer (de organisator van Biereloth, red.) laten proeven”, aldus Luuk. “Toen knepen we ‘m wel even, maar we kregen goede reacties.” “En zo komen we steeds sterker in onze schoenen te staan”, vult Evert hem aan. “Vorig jaar was het nog te vroeg voor ons om deel te nemen aan Biereloth, maar nu zijn we er helemaal klaar voor. We hebben er vooral erg veel zin in!”

Kijk voor meer informatie over Brouwerij De Saeck op www.facebook.com/biertjevandesaeck. Om de biertjes van De Saeck een rating te geven ga je naar https://untappd.com/desaeck.

Uit de krant