Afbeelding

Somalische Stichting Boxtel zegt nee tegen meisjesbesnijdenis

Algemeen

Boxtel - Afgelopen week organiseerde de Somalische stichting Hiigsi een bijeenkomst met als onderwerp meisjesbesnijdenis. Met ongeveer dertig geïnteresseerden, waaronder verschillende gemeenteraadsleden en een afvaardiging van het GGD, werd er openlijk gesproken over deze traditionele, maar zeer schadelijke vorm van verminking.

De stichting had de avond georganiseerd om voorlichting te geven over de negatieve gevolgen van het gebruik. Het besnijden van meisjes, die meestal minderjarig zijn, kan immers ernstige schade veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Niet alleen is de procedure erg pijnlijk, maar het kan ook infecties veroorzaken en langdurige risico’s zoals onvruchtbaarheid met zich meebrengen. Daarnaast, zo stelt de stichting, komt de traditie voort uit een diepgewortelde ongelijkheid tussen de seksen en is dus een extreme vorm van discriminatie tegen vrouwen.

Hiigsi Somalische Stichting Boxtel heeft zich als doel gesteld om ondersteuning te geven aan mensen met een Somalische achtergrond en de integratie van nieuwkomers in Nederland te bespoedigen. Daarnaast zoekt zij oplossingen voor problemen waar de Somalische gemeenschap in Boxtel onder leidt, door contacten te onderhouden met alle belanghebbende partijen zoals de gemeente en de politie en een open dialoog te voeren tussen Somaliërs en Nederlanders.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant