Afbeelding

Samenloop voor Hoop actie: Het bijwonen van een volledig oefenavond bij brandweer Liempde

Algemeen

LIEMPDE - Op 12 en 13 september stond Liempde letterlijk op zijn kop. Z’n 1600 lopers liepen mee tijdens het Samenloop voor Hoop wandelevenement met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Ook de brandweer droeg zijn steentje hieraan bij. Met de vele vrijwilligers werd tijdens de 24-uurs loop fanatiek gewandeld. Tevens hielden zij tijdens het
evenement een veilig. Een van de kavels waarop geboden kon worden was het zelf ondervinden van een oefenavond bij de brandweer. Bod over bod werd geboden maar uiteindelijk slaagde een vriendengroep erin deze kavel binnen te harken met in het achterhoofd het steunen van het goede doel.

Maar liefst zeven vrienden verzamelde zich woensdagavond 11 november rond 19.30 uur bij de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan in Liempde. Met koffie en gebak werd men gastvrij ontvangen. Na een korte introductie was het de taak aan de kersverse brandweerlieden om zelf ademlucht op te hangen. Nadat iedereen volledig bepakt en gezakt was werd meteen de proef op de som gesteld. Via een portofoon klonk het uitrukbericht voor een helse brand. Met toeters en bellen werden zij met een brandweervoertuig naar het brandadres vervoerd.

Er werden deze avond maar liefst drie oefeningen voorgeschoteld. Als eerste werden er volop slangen gerold voor een brand in een bedrijfspand waarbij ook nog eens meerdere slachtoffers betrokken waren. Eén van deze slachtoffers bleek geen onbekende van het zevental te zijn. Nadat hij in veiligheid was gebracht werd pas duidelijk dat het één van hen was. Vervolgens kreeg het achttal een training met kleine blusmiddelen.Verschillende met gas gestookte vuurhaarden werden vakkundig gedoofd. Als klap op de vuurpijl gebeurde er ook nog een ongeval waarbij een persoon
bekneld raakte in zijn auto. Met hydraulisch redgereedschap moest het dak van deze auto worden geknipt om zo het slachtoffer te kunnen bevrijden.

De acht enthousiaste mannen werden de gehele avond bijgestaan door ervaren brandweerlieden. Na steeds een korte uitleg was het aan henzelf om te ervaren onder welke druk een brandweerman of vrouw in een noodsituatie moet kunnen functioneren. Om de mannen eens flink te laten zweten verzuimde de Liempdse blussers dat men na de eerste oefening hun ademluchtuitrusting al had kunnen afhangen. Na afloop werd in de kantine onder het genot van een hapje en een drankje nog gezellig nagepraat waarbij ook veel werd gelachen.

Tekst en foto’s: Persburo Sander van Gils
 

Uit de krant