Voedselbank Boxtel zoekt versterking

Algemeen

Boxtel - Al bijna tien jaar zorgt de Voedselbank Boxtel ervoor dat de allerarmsten in onze en omliggende gemeenten toch voldoende en gezond voedsel krijgen. Mensen die om uiteenlopende redenen zo weinig geld overhouden dat ze niet op een normale manier boodschappen kunnen doen.

In al die jaren is de organisatie in allerlei opzichten gegroeid: van zes naar honderdvijftig cliënten (inclusief Sint-Oedenrode en Haaren), van vijf naar veertig vrijwilligers, maar ook professionele koel- en vriesinstallaties, een nieuwe vrachtauto, tientallen leveranciers en financiële ondersteuning door alle drie de gemeentes uit het verzorgingsgebied.

Het knelpunt zit in de omvang en taakverdeling van het vrijwilligersbestand. Het huidige aantal van veertig vrijwilligers lijkt heel veel, maar als dat wordt afgezet tegen wat er allemaal moet gebeuren voordat het voedsel kan worden uitgedeeld, komt men nog een heleboel handen tekort.

Zo zijn er maar twee chauffeurs die samen met hun bijrijders vijf dagen in de week op pad zijn om bij producenten, winkels en het distributiecentrum in Tilburg voedsel op te halen, te verdelen met andere voedselbanken in de buurt en de uitdeelpunten in Biezenmortel en Sint-Oedenrode te bevoorraden. Per jaar rijden deze chauffeurs ongeveer 25.000 kilometer.

En dan de selectie en begeleiding van cliënten. Daarvoor zijn in Boxtel drie vrijwilligers beschikbaar waarvan twee in verband met hun betaalde werk slechts op beperkte tijden. En die doen er de intake voor Haaren op dit moment ook nog extra bij. Intakers zijn zeer belangrijk. Samen met sociale diensten/welzijnsinstellingen zoals ContourdeTwern, Juvans en de Schuldhulpverlening van de gemeenten, moeten zij ervoor zorgen dat er geen misbruik van de Voedselbank wordt gemaakt en zijn zij ook een schakel in het proces om cliënten weer voor zichzelf te kunnen laten zorgen.

De voorzitter van de Voedselbank, Arjen Witteveen, benadrukt dat de nood hoog is: “Zeker met de feestdagen voor de deur, waarbij we toch altijd wat extra voor de mensen willen doen.” Volgens hem zit de Voedselbank nog om houdbare producten, zoals koffie, thee, ingeblikt voedsel en deegwaren verlegen. De inzameling daarvoor start op woensdag 9 december.

Momenteel lopen diverse acties ten behoeve van de Voedselbank. Zo doneert de Jumbo artikelen die de houdbaarheidsdatum naderen en geeft de Plus zegels voor gratis boodschappenpakketten weg. En net als vorig jaar houdt Omroep Brabant een inzamelingsactie voor de Voedselbanken. In het kader van hun actie ‘Samen voor de Voedselbank’ kunnen op 9 december bij het Ronduutje en op 11 december bij Winkelcentrum Oosterhof voedingsmiddelen worden ingeleverd. “Ook hebben we van Bovendeert zo’n tweehonderd paar schoenen gekregen. Dat waren bijvoorbeeld showmodellen, of modellen uit een oudere collectie. Maar het waren allemaal prima schoenen”, aldus Witteveen.

Voedsel wordt op vier dagen in de week uitgedeeld. Dinsdag en vrijdag in Boxtel, woensdag in Biezenmortel en donderdag in Sint-Oedenrode. Voordat het zover is moet veel handwerk worden verricht. De vrachtauto wordt regelmatig geladen en gelost en het voedsel wordt opgeslagen in het magazijn en de koel- en vriesruimte. Producten worden zo nodig omverpakt in kleinere hoeveelheden, er worden stickers met productinformatie geplakt, pakketten samengesteld en kratten gevuld. Maar ook wordt de ruimte schoongehouden, worden de werkroosters gemaakt, afspraken met leveranciers ingepland en nog meer van dat soort zaken.

Om de kwetsbaarheid van de organisatie te verminderen moet het aantal vrijwilligers worden uitgebreid. Dan wordt het mogelijk te rouleren en bijvoorbeeld de chauffeurs eens wat meer rust te geven, het intaketeam te versterken en meer handjes op de werkvloer en voor de coördinatie te krijgen.

Ook voor een bestuurslid in de gemeente Haaren en iemand op het verdeelpunt in Biezenmortel zijn nog vacatures vrij.

Mensen die het werk van de voedselbank een warm hart toedragen en belangstelling hebben om een handje mee te helpen, kunnen telefonisch contact opnemen met Arnold van de Wiel van het Vrijwilligerssteunpunt van Contourdetwern in Boxtel: 0411-655 899 of mailen naar vwsboxtel@ContourdeTwern.nl

Nieuw onderkomen
Naast vrijwilligers is de Voedselbank ook op zoek naar een nieuw onderkomen. Daarvoor worden 9 december oriënterende gesprekken met de gemeente gevoerd. Volgens Witteveen worden de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) steeds strenger en voldoet het huidige onderkomen aan het Ronduutje niet meer, omdat er eigenlijk aparte ruimtes nodig zijn om vlees en brood te snijden. Of er wordt ingezet op nieuwbouw, of dat een bestaand pand wordt betrokken, kan Witteveen nog niet zeggen: “We gaan de gesprekken met de gemeente volledig open in.”

Uit de krant