Afbeelding

Boxtel wil bezuinigen op ict

Algemeen

Boxtel - De gemeente Boxtel hoopt op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ict) flink te gaan besparen. Ze is hiervoor in zee gegaan met het bedrijf Gemboxx en werkt in dit project samen met de gemeenten Eindhoven en Woerden.

Nu is het zo dat gemeenten op ict-gebied te maken krijgen met enkele monopolisten, die een groot deel van de markt bepalen en een flinke invloed hebben op de prijs van deze dienstverlening. Het gaat met name om de leveranciers Centric en Pinkroccade. De drie genoemde gemeenten vinden dat zij hierdoor niet genoeg kunnen profiteren van de technologische ontwikkelingen en potentiële samenwerkingsmogelijkheden.

Gemboxx zelf vindt dat het allemaal goedkoper kan en dat wijzigingen sneller moeten kunnen worden doorgevoerd. De onderneming is daarom onder meer bezig met het ontwikkelen van burgerzakenmodules. Momenteel is er regelmatig overleg tussen de gemeente Boxtel en Gemboxx, zodat er straks een compleet pakket met modules is waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken. Ook is er op dit gebied een samenwerking tussen gemeente, Gemboxx en Qiy, het Boxtelse bedrijf wat zorgt voor digitale opslag van persoonsgegevens.
De gemeenten Woerden en Eindhoven doen eveneens mee met dit concept. Samen met Boxtel moet dat uiteindelijk tot een coöperatie leiden. Ze hopen ook andere gemeenten met werkende toepassingen te overtuigen. Die kunnen dan, eventueel tegen een ‘entreevergoeding’, toetreden tot de coöperatie.

Ophef
Inmiddels is er enige ophef ontstaan over de rol van de Woerdense wethouder Bob Duindam bij dit initiatief. Utrechtse media melden dat de Woerdense gemeenteraad hem aan de tand wil voelen over een mogelijke belangenverstrengeling. Duindam was in het verleden betrokken bij de oprichting van het bedrijf Gemboxx. Als wethouder was hij dit jaar bij de ondertekening van een convenant voor het opzetten van de ict-coöperatie tussen Gemboxx en de gemeenten Boxtel, Woerden en Eindhoven.

Volgens de website Woerden Dichtbij is de wethouder zich van geen kwaad bewust en heeft hij aangifte gedaan van smaad.

Uit de krant