Solide overwinning JRC bij concurrent Basketiers

Sport

Zevenaar – In een ‘vierpuntenwedstrijd’ hebben de basketballers van JRC Boxtel afgelopen zaterdag goede zaken gedaan bij concurrent Basketiers ‘71. In het Gelderse Zevenaar werd deze negende competitiewedstrijd in de Tweede Divisie C afgetekend gewonnen met 69-92.

Bij aanvang van het duel stond Basketiers als achtste genoteerd op de ranglijst en JRC als zevende. Het puntenverschil tussen beide ploegen was dan ook minimaal. De gasten moesten het nog steeds doen zonder de langdurige geblesseerde Jaap van Loon. Zijn plek in de selectie werd ingenomen door Erwin Reijnaarts, die dit overigens meer dan prima deed. JRC schoot uit de startblokken. Na vijf minuten was al een gat geslagen van tien punten. Dit rijmde met de opdracht van de Boxtelse coach Miquel Oliviera. Hij stuurde zijn team het veld in met de boodschap duidelijk te maken dat er voor Basketiers niets te halen viel.

Aan de hand van de ervaren Boxtelse topscorers, Coen van der Meijden en Teun van Loon, en enkele scores van Floris de Jongh werd de voorsprong in het tweede kwart al snel uitgebouwd naar vijftien punten. Langzamerhand begint het erop te lijken dat Van Loon weer zijn oude vorm terugkrijgt. Zijn 14 punten in de eerste twee kwarten getuigden daarvan. Na een solide eerst helft, waarin JRC de wedstrijd volledig onder controle had, was het voor de bezoekers uit Boxtel zaak om het duel direct na rust in het slot te gooien. Door middel van een aantal defensieve stops en steals van Freek Clercx en Reijnaarts werd de voorsprong binnen tweeënhalve minuut uitgebreid naar een verschil op het scorebord van 25 punten.

De coach van Basketiers vluchtte in een time-out om de run van JRC te stoppen. De ploeg uit Zevenaar had geen antwoord op de verhoogde defensieve druk van de Boxtelaren. De wedstrijd leek voor de thuisploeg desondanks op een oorwassing uit te lopen. JRC liep op een gegeven moment zelfs uit naar een verschil van 30 punten. Verder liet Basketiers het echter niet komen. Aan het einde van het derde kwart stond er een verschil van 25 punten op het scorebord.

Bij vlagen liet JRC daarna nog goed spel zien maar naarmate het vierde kwart vorderde, werd het spel slordiger. Zonder dat de Boxtelaren overigens ooit in de problemen kwamen. Al met al heeft JRC ditmaal laten zien een wedstrijd te kunnen controleren. Zelfs de kleine runs van de tegenstander wisten de bezoekers goed te pareren, wat in eerdere wedstrijden nog wel eens fout ging. In dit duel, dat eindigde bij 69-92, werd duidelijk wat de impact kan zijn van de routiniers Van der Meijden en Van Loon. Beiden waren van grote waarde voor de ploeg. Van Loon werd topscorer met 25 punten en Van der Meijden had er 18.

In een echte derby staat komende zondag, 20 december, een bezoek gepland van weer een directe concurrent, EBBC uit Den Bosch. Dat staat momenteel één plek onder JRC. Het wordt dus opnieuw een belangrijke wedstrijd voor de Boxtelaren. Deze begint om 17.00 uur in de sporthal van De Braken.

Topscorers JRC: Teun van Loon 25 punten (11 rebounds), Coen van der Meijden 18 (13 rebounds), Remy van de Snepscheut 16 (5 assists) en Freek Clercx 11.