Afbeelding

Initiatief De Keine Aarde ‘Samen leven en leren’ richt zich op participatiesamenleving

Algemeen

Boxtel - De nieuwe initiatieven voor De Kleine Aarde beginnen, in aanloop naar de beeldvormende raadsvergadering op 5 januari, serieus vorm te krijgen. Een bijzonder initiatief is het plan van Marianne van Hoof, waarbij De Kleine Aarde een kenniscentrum blijft op het gebied van duurzaamheid, maar waarbij ook nog eens extra de nadruk komt te liggen op sociale duurzaamheid.

Van Hoof droomt naar eigen zeggen van een bewustwording bij de burger dat de tijden waarbij de overheid voor je zorgde voorbij zijn. “Ouderenzorg, jeugdzorg en passend onderwijs worden zo langzaamaan onbetaalbaar. De nadruk komt te liggen op de participatiesamenleving”, zegt Van Hoof.

Van Hoof is zelf afkomstig uit het onderwijs, wat ook tot uiting komt in haar plan voor De Kleine Aarde (DKA): “Ik heb gemerkt dat veel kinderen en jongeren stuklopen in het onderwijs omdat ze veel met hun hoofd moeten werken, terwijl ze veel liever in de praktijk bezig zijn.” Ze hoopt van DKA een kenniscentrum te maken, waarbij deze leerlingen een leerwerkplaats krijgen en waarbij zij door bijvoorbeeld samen met ouderen tuinieren kennis en vaardigheden kunnen opdoen en ook nog eens sociaalmaatschappelijk nuttig bezig zijn.

Aan het plan zitten volgens de initiatiefneemster enkel voordelen. Zo kan DKA in haar plan mede gefinancierd worden vanuit onderwijsgelden en geld uit de jeugdzorg. Bovendien is samenwerking met andere initiatiefnemers mogelijk. Zo verwacht Van Hoof dat één van de andere initiatiefnemers, een collectief van Rabobank, Heijmans, Waterschap De Dommel, Sint-Joseph, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Van Maris Projects en diverse opleidingsinstituten in de regio, zich vooral zal richten op technologische duurzame initiatieven voor DKA. “Ik denk dat dat heel goed te combineren is met het sociale aspect waar ik me vooral op richt”, aldus Van Hoof.

Dat is volgens Van Hoof ook precies het doel van haar initiatief; een breedgedragen doel vinden voor DKA, waarbij zowel jong als oud gebaat is. “De Kleine Aarde moet een soort gemeenschapsschool worden, waarbij de vraag ‘Hoe wil jij dat onze samenleving er in de toekomst uitziet?’ centraal staat.”

Uit de krant