Palmpaasoptocht in Boxtel

Algemeen

Boxtel - De traditionele palmpaasoptocht op de zondag voor Pasen wordt ook dit jaar in ere gehouden. Op palmzondag 20 maart organiseert Stichting Boxtel Vooruit de optocht alweer voor de 56e keer.

Om precies 12.00 uur, weer of geen weer, start de palmpaasoptocht bij Residentie de Dommel op het Molenpad. Voorafgaand aan de tocht krijgen alle kinderen die een palmpaasstok hebben meegebracht een lotje aan hun stok.

De kinderen zullen met versierde palmstokken in optocht en onder muzikale begeleiding naar het gemeentehuis aan de Markt lopen. Daar ontvangen burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote de traditionele lentegroet en zullen de liederen Palmpalm Pasen en Gloria Laus gezamenlijk worden gezongen. Aan het eind van de palmpaasoptocht zal de burgemeester de deelnemende kinderen trakteren op een chocolade paasei. Ook zal hij de loting en de prijsuitreiking verzorgen en zullen de paashazen die ook in de optocht mee huppelen de prijs voor de mooiste palmstok uitreiken.

Alle peuterspeelzalen en scholen ontvangen informatie over de Palmpaasoptocht. Daarin staat onder andere hoe je een Boxtelse Palmtak kunt maken en zijn de liedjes die tijdens de optocht worden gezongen te vinden. De peuterspeelzalen zorgen voor verspreiding van deze info. Al deze informatie en de teksten van de liederen kun je ook terugvinden op de website van Boxtel Vooruit www.boxtel-vooruit.nl.

Op zaterdag 12 maart zijn snoeistokken af te halen bij een speciale stand van Boxtel Vooruit die van 13.00 tot 14.00 uur bij MUBO (Museum Boxtel) aan de Baroniestraat staat. Dit is mede mogelijk gemaakt door E. van Roosmalen Boomverzorging. Een week later, op zaterdag 19 maart, kunnen kinderen op dezelfde locatie tussen 14.00 en 17.00 uur hun palmpaasstokken versieren. Hierbij worden zij begeleid door de vrijwilligers van MUBO. De stokken worden versierd met gekleurd papier, noten rozijntjes, dadels, vijgen, pinda’s, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantje-pik, dat bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden. Vanaf medio maart zal een voorbeeldstok te zien zijn in de openbare bibliotheek aan de Burgakker om alvast inspiratie op te doen.

Tijdens de Palmpaasoptocht wordt er traditioneel aandacht gevraagd voor het werk van een vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is de keuze van de commissie gevallen op de vrijwilligers van MUBO. Zij zullen op zondag 20 maart in het (lente)zonnetje gezet worden.

Uit de krant