Afbeelding

Jesus Christ voelt zich thuis in Heilig Hartkerk

Algemeen

Boxtel - De première van Jesus Christ in Concert in Boxtel donderdagavond bracht het beloofde spektakelstuk. De voorstellingen in de Heilig Hartkerk van de populaire rockopera waren allemaal vrijwel meteen uitverkocht. Jesus Christ Superstar vertelt het verhaal over de laatste week uit het leven van Jezus, die wordt gespeeld door Maarten Melis. Melis voelt zich prima thuis in de kerk en zet Jezus overtuigend neer.

De rockopera behandelt hoe Judas, vertolkt door de uitmuntend zingende Sjef Kuijpers, afstand neemt van Jezus. Judas meent dat zijn vriend steeds meer trekjes van een rockster krijgt en maant hem meerdere malen aan om de aandacht meer op zijn goede daden te richten. Ook de hogepriesters zijn bang voor Jezus.

De voorstelling komt goed tot zijn recht in de Heilig Hartkerk. Heel de kerk wordt gebruikt voor de opera, waardoor ook de mensen achteraan en in de zijbeuken van het gebouw zich genoeg betrokken voelen bij wat op het podium gebeurt. Dat moet ook wel want omdat het een kerk betreft heeft een aantal bezoekers de pech dat een deel van het zichtveld wordt afgesneden door de grote steunpilaren die het kerkgebouw rijk is. Ook de zang is soms moeilijk te verstaan boven de vakkundig gespeelde muziek uit. Het is een klein offer dat gedaan werd voor de prachtige, toepasselijke locatie.

Ondertussen weet Jezus wat hem boven het hoofd hangt. Judas verraadt Jezus aan de hogepriesters. Hierna volgt de wereldberoemde Judaskus in een doodstille kerk. Het is een van de kippenvelmomenten die het stuk rijk is. Ook het door Fenne van Wuijtswinkel als Maria Magdalena gezongen hitnummer ‘I don’t know how to love him’ is zo’n moment.

De joodse heerser Herodes, gespeeld door Frenk Breuer, stuurt Jezus in een grappige scène door naar de Romeinse Pontius Pilatus. Die wordt gespeeld door Gerrit Stubbe. Hij voelt zich, onder druk van het volk gedwongen Jezus te laten kruisigen. Daarna volgt een minutenlang ovationeel applaus. Jezus Christ in de Heilig Hartkerk is als een thuiskomst voor Jezus; een perfecte combinatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant