De Nederlandse afgevaardiging met Maikel van Breugel helemaal achteraan, als vierde van links.
De Nederlandse afgevaardiging met Maikel van Breugel helemaal achteraan, als vierde van links.

Boxtelaar Maikel van Breugel naar WK inline hockey

Algemeen

Boxtel - Boxtelaar Maikel van Breugel (29) is geselecteerd voor het WK inline hockey dat van 19 tot en met 25 juni in Italië gehouden wordt. In aanloop naar het WK werd de ervaren inlinehockeycoach Tyler Svoboda uit de Verenigde Staten aangetrokken.

“Heel gaaf om daar aan mee te mogen doen”, begint Van Breugel die zichzelf wel een sportfiguur noemt. “Ik doe al sinds mijn twaalfde aan inline hockey en het feit dat ik ben geselecteerd voor het WK geeft aan dat ik me kan scharen bij de besten van Nederland”, zegt Van Breugel zelfverzekerd. De sport inline hockey lijkt op ijshockey. Toch verschillen de sporten op een aantal belangrijke punten van elkaar. Het belangrijkste punt is dat inline hockey niet op ijs wordt gespeeld.

Maar ook tactisch is het spelletje anders. “IJshockey speel je met 5 tegen 5, terwijl je inline hockey met teams van vier personen op een veld met dezelfde afmetingen speelt. Dat geeft je meer ruimte. Daarnaast is deze sport veel technischer omdat body checks niet toegestaan zijn”, legt Van Breugel uit. Door de grotere speelruimte en de afwezigheid van body checks is het voor de spelers van groter belang om de bal bij zich te houden. Dit gebeurt door de tegenstander af te troeven op techniek.

Het was eigenlijk een gelukje dat Van Breugel inline hockey ging spelen. Als jong mannetje wilde hij namelijk op ijshockey, maar daarvoor had hij moeten trainen in Eindhoven of Tilburg. Omdat in Boxtel destijds wel de mogelijkheid was om inline hockey te beoefenen sloot de jonge Maikel zich bij die sport aan. Tegenwoordig is die mogelijkheid er niet meer. Lachend voegt Van Breugel daarom toe dat hij als hij nu jong was, hij misschien wel op hockey was gegaan. “Ik speel nu in Eindhoven bij de Eindhoven Rhinos.”

Van Breugel is de nuchterheid zelve. Hij schat de kansen van Nederland om het WK te winnen niet al te hoog in: “We zullen normaal gezien niet bij de top tien eindigen, aangezien we voor het eerst sinds 2008 weer meedoen aan het WK. Ik verwacht wel dat we kans maken op een plek ergens in de middenmoot, zo tussen de 12e en de 18e plaats moet haalbaar zijn.” Volgens de inline hockeyer is de sport in bijvoorbeeld Frankrijk, dat een serieuze competitie heeft, veel populairder. Ook in Duitsland is een variant (skate hockey) waarbij in plaats van een puck met een bal gespeeld wordt relatief populair.

Op de vraag of zijn leeftijd misschien wat aan de hoge kant is om deze sport te beoefenen antwoordt Van Breugel lachend: “Omdat body checks niet toegestaan zijn, is inline hockey minder fysiek en meer technisch dan ijshockey. IJshockeyers zijn inderdaad ‘oud’ als ze dertig zijn, maar in deze sport kun je wel tot je veertigste doorgaan.” Op de vraag of hij er nog een goede boterham aan overhoudt lacht Van Breugel wederom: “Een nichesport als inline hockey kost je voornamelijk geld.”

Foto: Stichting Dutch Inline Hockey

Uit de krant