Logo mooiboxtel.nl
Een schets van hoe de Zwaanse Brug eruit kan komen te zien, als alle ideeën die zijn geopperd voor Boxtel Binnen de Bruggen tot uitvoer komen.   | Fotonummer: cdcdee
Een schets van hoe de Zwaanse Brug eruit kan komen te zien, als alle ideeën die zijn geopperd voor Boxtel Binnen de Bruggen tot uitvoer komen. (Foto: Gemeente Boxtel)
Algemeen nieuws

Wethouder: 'plan Boxtel Binnen de Bruggen bijna on-Boxtels ambitieus'

Boxtel - Een nieuwe Zwaanse Brug, een publiekstrekker op wat nu het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat is en het terugbrengen van de historische loop van de Binnendommeltjes in het centrumgebied. Het maakt allemaal deel uit van de centrumvisie 'Boxtel Binnen de Bruggen'. In een bijeenkomst voor de pers lichtten wethouder Peter van de Wiel en ambtenaar Frits Fastenau afgelopen woensdag de pers in over de voortgang van het project. Dat is, nadat het wordt samengevoegd met diverse andere in het centrum lopende initiatieven, volgens de wethouder, bijna on-Boxtels ambitieus.

In verschillende bijeenkomsten verzamelden Van de Wiel en het ambtelijk apparaat de afgelopen periode ideeën vanuit de Boxtelse samenleving. Daarbij was de gedachte dat geen idee te gek was leidend. Fastenau: "Het zeggen van 'ja, maar..', was er verboden." De insteek van alle plannen is het gegeven dat het centrum van Boxtel historisch gezien, tot aan de demping na de jaren 30, altijd enkel via een brug bereikbaar was. "Van welke kant je ook kwam, je moest over de Binnendommeltjes heen", legt Fastenau uit. Bij het project Boxtel Binnen de Bruggen richt Boxtel zich niet op het in het geheel terugbrengen van deze historische watertjes, maar meer op het sfeerbeeld, waarbij de Dommel fysiek, maar ook door middel van kunst zichtbaar wordt in het centrum.

En het moet gezegd: het inspiratieplan ziet er prachtig uit. Met een open Zwaanse Brug en het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat ingericht als een soort tweede marktplein is goed te zien dat de bijeenkomsten veel inspiratie hebben opgeleverd. In het midden van het plein staat bovendien een groot gebouw, "een echte eyecatcher", aldus Van de Wiel, die verwijst naar de Glazen Boerderij in Schijndel. "En als Schijndel het kan, waarom Boxtel dan niet?", vraagt Fastenau zich hardop af. Verder was een van de uitkomsten dat veel Boxtelaren voorstander waren van een verbinding tussen de achterkant van de bieb en de Zwaanse Brug.

Samenwerking
Het is niet het enige initiatief dat loopt om het Boxtelse centrum meer allure te geven. Toen Boxtel haar ambitieuze plannen kenbaar maakte, liepen in het Boxtelse centrum ook al twee op zichzelf staande initiatieven, te weten een centruminspiratieplan voor het kernwinkelgebied, op initiatief van het Centrummanagement, en de plannen die Stichting Toekomst Stationsstraat momenteel voor deze straat ontwikkelt. Daarmee werd uitdrukkelijk de samenwerking gezocht om zo tot een zo breed mogelijk gedragen centrumontwerp te komen. Fastenau geeft aan dat het daarbij soms wel wat wringt: "Er is natuurlijk een spanningsveld tussen de wensen en belangen van de Stationsstraat en het centrum." Maar volgens Fastenau is er wel de wil om er samen de schouders onder te zetten: "Aan ons, als gemeente, de taak om legpuzzel van aparte initiatieven in elkaar te schuiven."

Onderdeel van deze legpuzzel is dus ook het centruminspiratieplan van Centrummanagement Boxtel. Dat bood donderdagochtend op het Boxtelse gemeentehuis de bevindingen aan aan wethouders Eric van den Broek (economie) en Peter van de Wiel (ruimtelijke ontwikkeling). Het plan was voorzien van 81 handtekeningen van ondernemers, om te laten zien dat het breedgedragen wordt. De werkgroep Sfeer en Beleving van het centrummanagement nam het initiatief voor het ambitieus ogende inspiratieplan. De groep heeft geformuleerd wat een bezoeker moet voelen en zien in een totaal opgefrist centrum. Daarna zijn zij in hun netwerk gaan zoeken naar deskundigheid om dit te vertalen in aantrekkelijke beelden. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat ruimtelijk adviseur Esther van der Heijden en designer Job van Beek aan de slag gezet werden om tot een breedgedragen plan te komen.

Ambitieus
Als de drie plannen de komende tijd met elkaar verbonden worden, ontstaat een grootschalig en breedgedragen centrumplan. "Er is bijna geen thema te bedenken dat je niet op de een of andere manier aan de Binnendommeltjes kunt verbinden", geeft Fastenau aan. "Zo kun je denken aan erfgoed, kunst of de detailhandel." Volgens wethouder Van de Wiel is daarom ook een breed scala aan subsidies beschikbaar om het project Boxtel Binnen de Bruggen tot uitvoer te brengen. Naast kunst- en cultuursubsidies valt ook te denken aan klimaatsubsidies, waarmee bijvoorbeeld het Processiepark achter de Sint-Petrusbasiliek in ere hersteld kan worden.

"De plannen zijn bijna on-Boxtels ambitieus", geeft Van de Wiel meteen toe. Hij geeft aan dat Boxtel Binnen de Bruggen dan ook een plan is dat zo'n tien tot vijftien jaar zal behelzen. "Maar er zijn ook onderdelen waar je écht meteen mee aan de slag kan!", doelt de wethouder op het Processiepark. Dinsdagavond werden de drie centrumplannen in een beeldvormende bijeenkomst aan de raad gepresenteerd. Een volgend college mag aan de slag met de drie centruminitiatieven, maar de inspiratie ligt er in ieder geval.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>