Het ontwerp van de vernieuwde Markt.
Het ontwerp van de vernieuwde Markt.

Markt Boxtel wordt autoluw en multifunctioneel

Algemeen

Boxtel - De Markt in Boxtel wordt na de herinrichting autoluw. Dit blijkt uit de plannen die wethouder Eric van den Broek woensdag aan de pers presenteerde. Het plein wordt zo ingericht dat het een open karakter krijgt en horecagebruik, parkeren en evenementen er beter te realiseren zijn. De Markt wordt bovendien ‘gelijkvloers’ en bevat dus geen stoepranden meer.

Verder krijgt de Boxtelse Markt een verhoging bij Cafetaria Mikies waar een grote, beeldbepalende boom komt. Deze verhoging kan eveneens als podium dienen. De fontein op de markt verdwijnt en daarvoor in de plaats komt een andere fontein terug die verwerkt zit in het plein.

De plannen vallen samen met de eerdere herstructurering van route STA-P, de herinrichting van de gemeentevijver en boomgaard, de aanloopstraten en het creëren van parkeerplaatsen in de binnentuin van het gemeentehuis en het Zusterpad.

Volgens wethouder Van den Broek is het nieuwe ontwerp van de Markt in goed overleg met centrumbewoners en ondernemers tot stand gekomen. “De nieuwe Markt wordt multifunctioneel. We zetten in op evenementen, ontmoeting en culturele evenementen.” De gedachte is volgens de wethouder dat op het verhoogde stuk een laagdrempelig podium ontstaat waar straatmuzikanten mini-optredens kunnen verzorgen. “We willen de Markt echt levendig maken”, besluit Van den Broek.

Voor het ontwerp moeten de 35 platanen die nu op de Markt staan wijken. Deze bomen worden elders herplant. Op de Markt wordt gekozen voor een boomsoort die het aanzien van de Markt en het uitzicht voor Marktbewoners moet verbeteren. Bovendien moet het plein in de nieuwe plannen ‘s nachts beter verlicht zijn. In het ontwerp is plaats voor 15 autoparkeerplaatsen en 150 fietsenstallingen.

Tijdens een beeldvormende raadsvergadering op 5 juli ontvangen raadsleden alle informatie over het voorontwerp. Inwoners en ondernemers worden uitgenodigd om op woensdag 20 juli hun suggesties te geven en informatie op te halen. Alle input wordt in de maanden daarna verzameld en afgewogen. In september/oktober een definitief ontwerp waarin alle ontvangen input is verwerkt. In deze periode neemt het college hierover een besluit. Na de kermis van 2017 is het de bedoeling dat gestart wordt met de uitvoering van de plannen. Het herontwerp moet volgens de planning begin 2018 voltooid zijn.

De plannen met rechts de 'verhoging' waar ook plaats is voor een podium.

Uit de krant