Afbeelding

Column Nellie Timmermans: Logeren…..dat kan toch niet!!

Algemeen

Nadat moeder overleed zorgde vader voor zijn 3 kinderen: 1 zoon van 11 en 2 dochters (17 en 15 jaar). Enkele jaren geleden kwam Yvette in zijn leven. Smoorverliefd waren ze. Yvette had veel begrip en aandacht voor de kinderen, en vooral de meiden leken erg blij met haar te zijn. Vader had weliswaar goed voor zijn kinderen gezorgd, maar emotioneel was hij zelden erg dichtbij gekomen. Bovendien was men volledig op elkaar gericht, de kinderen waren zelden bij vriendjes en vriendinnen. En logeren of zoiets….dat kon al helemáál niet.

Emoties kwamen alleen als het om het verdriet van het overlijden van moeder ging. Yvette maakte deze emoties bespreekbaar, hetgeen voor de kinderen prettig was, maar tegelijk ook bedreigend. Bovendien hadden de meiden hun vader wel eens bespeeld met hun zgn. “verdriet”, hetgeen bij Yvette niet lukte.

Yvette sprak de kinderen erop aan als er zoiets gebeurde, vader hield zich dan afzijdig. Geleidelijk verslechterde de band tussen Yvette en de kinderen. Yvette sprak vader aan op zijn terugtrekkende gedrag, vader voelde zich bekritiseerd en ging nog meer op eieren lopen, waardoor Yvette nog meer de touwtjes in handen nam. U raadt het al: de situatie verslechterde zo ernstig dat Yvette de relatie verbrak.

Vader was ontroostbaar en mailde zijn kinderen strenge huisregels (die Yvette ook niet gewenst had) en de kinderen dachten dat dit van Yvette afkomstig was. Zo kwamen ze bij mij terecht, omdat vader Yvette bijna gesmeekt had om het nog eens te proberen. Yvette was uitgeput en ik vroeg me af of ze nog de energie had om nog te investeren.

Ik heb daarom na het eerste gesprek met Yvette en vader samen  me gericht op vader en de kinderen. Na een gesprek met vader alleen en één keer met de kinderen erbij heb ik hem via Skype kunnen coachen in de omgang met de kinderen. Dit omdat hij niet om de hoek woont. De kinderen hebben inmiddels aangegeven wel graag weer met Yvette in gesprek te gaan, maar dan wel onder mijn begeleiding.

Yvette heeft even rust gehad, vader en Yvette zijn een weekend weg geweest, en de kinderen hadden elk bij eigen vriendjes/vriendinnetjes gelogeerd. Een win-win-situatie.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé ? 0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Uit de krant