Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 367297
Foto: Jan van der Steen
Algemeen

Jaren '50 in Boxtel, een unieke collectie portretten in beeld

Boxtel - Onze fotograaf maakte afgelopen zondag deze foto's bij de expositie van MUBO. Je kunt de expositie nog tm 15 april bekijken.

Meer informatie:
Gezinnen, bruidsparen, communicantjes, kinderen, militairen, enz……
Van 17 februari tot en met 15 april 2018 organiseert Museum Boxtel (MUBO) een expositie met portretfoto's uit de jaren '50 in Boxtel. Begin jaren '80 vonden Piet van Oers en Roger van Laere
bijna 300 glasnegatieven op de zolder van het Sint Albertusklooster van de Zusters van Liefde in Liempde. Het bleken beelden uit de jaren 50 van feestelijke gelegenheden zoals communies en trouwerijen, maar ook gewoon van gezinnen, baby's, kinderen, tieners, militairen en geestelijken. Bij elkaar een prachtig uniek tijdsbeeld uit de jaren 50. Maar wie staan er op de foto's en wie herkent wie? MUBO vraagt bezoekers te helpen aan de oplossing.

Herkomst van de foto's Wat een kloosterzolder bij de Zusters van Liefde in Liempde al niet aan geheimen prijs kan geven. Piet van Oers, oud directeur, hoofdredacteur en fotograaf van het Boxtelse Brabants Centrum en Roger van Laere, oud huisarts en oud-voorzitter van de heemkundekring in Liempde, vonden de glasnegatieven per toeval tijdens de voorbereiding van een expositie over het religieuze leven in Liempde. Het vermoeden is dat de foto's zijn gemaakt in de studio van Harrie Janssen, gevestigd in de Prins Hendrikstraat in Boxtel en zoon van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen, die ook fotografeerde.
Van glasnegatief tot afdruk
Christ van Eekelen, secretaris van de Heemkunde Boxtel, heeft alle glasnegatieven al in 2011 ingescand en gedigitaliseerd. Onlangs zijn er door Piet van Oers en met financiële steun van de Stichting Brabants Centrum zwart-wit afdrukken van gemaakt. Na de vondst van ruim 30 jaar geleden is het er nu van gekomen om welgeteld 285 foto's aan het publiek te tonen. Het arbeidsintensieve proces 'van glasnegatief tot afdruk' wordt ook duidelijk gemaakt in de expositie.

Wie herkent wie?
Van lang niet alle foto's is bekend wie er precies op de foto's staan. Daarom wil MUBO graag de hulp inroepen van bezoekers. Het gaat dan om de naam van de personen, het jaar waarin de foto is genomen, ter gelegenheid waarvan de foto is gemaakt en alles wat de bezoeker nog meer weet. Bij elke foto staat een nummer aangegeven. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een formulier met het verzoek om daarop hun kennis over een of meerdere foto's in te vullen. Piet van Oers en Roger van  Laere houden in MUBO op 4 middagen ook 'spreekuur' van 14-16 uur. Bezoekers kunnen aan hen dan ook hun achtergrondverhalen over de foto's kwijt. Dat is gepland op de zaterdagen 10 maart en 24 maart en op de zondagen 25 februari en 15 april.

Foto's bestellen
Tegen een vergoeding van € 2,00 per foto kunnen bezoekers in het bezit komen van een digitale kopie van een of meerdere foto's. Bestelformulieren hiervoor zijn bij de receptie verkrijgbaar.
De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 3,50 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Foto's Jan van der Steen

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>