Afbeelding

Boxtel richt twee fondsen voor muziekeducatie op

Cultuur

Boxtel - Boxtel krijgt een fonds speciaal voor talenten in de kunst- en cultuursector die door financiële omstandigheden niet in staat zijn hun bijzondere talent te ontwikkelen. Het einde van de vakantieperiode luidt de tweede fase in van het meerjarige hervormingsplan van de Boxtelse cultuureducatie waarbij dit Talentenfonds één van de belangrijkste speerpunten vormt. Verder behelst fase twee het opzetten van een andere subsidiestructuur. De gemeente verwacht hiervoor maximaal een jaar nodig te hebben.

De gemeente wil samen met partners en ondernemers de mogelijkheden onderzoeken om het Talentenfonds vorm en inhoud te geven. Het fonds moet Boxtelse talenten beter in staat stellen hun lessen/opleiding te laten volgen, waardoor zij zich kunnen ontwikkelen en succesvol zijn.

Boxtel wil bouwen aan een sterk, gezond en levendig cultureel klimaat dat aantrekkelijk blijft voor Boxtelaren, toeristen, bedrijven en culturele partners. De huidige subsidiestructuur is verouderd en statisch, waardoor innoverende projecten en initiatieven weinig kansen krijgen. Voor de omvorming heeft de gemeente de samenwerking gezocht met het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Zij gaan samen het Boxtels Cultuurfonds opzetten. Ook particulieren en bedrijven kunnen het Boxtels Cultuurfonds financieel steunen. Daarmee steunen donateurs Boxtelse culturele instellingen en initiatieven. Tot en met 2017 levert dit fiscale voordelen op.

Na het faillissement van MiK in 2015 werd een jaar van experimenteren met nieuwe vormen van muziekonderwijs ingelast om te bekijken op welke manier meer kinderen betrokken kunnen worden bij kunst- en cultuureducatie, waarvan muziekeducatie een onderdeel is. Hieruit ontstond een samenwerking tussen alle lokale partijen uit het muziekveld waarmee op een innovatieve wijze wordt gewerkt aan de nieuwe structuur van het muziekonderwijs. Daarbij werd het Boxtels’ muziekloket opgericht als ontmoetingsplek voor alle muziekaanbieders en onderwijsinstellingen met kinderen in de leeftijd van 2 t/m 18 jaar binnen de gemeente. Het muziekloket is ondergebracht bij CultuurBox (www.cultuurbox.eu). Fase één werd afgesloten met de aanstelling Michel Bergman als consulent muziekeducatie.

Uit de krant