Afbeelding

Oude bekenden en nieuwe brouwers bij Biereloth

Algemeen

Boxtel - In de Rozemarijnstraat bij Bar Becoloth vindt aanstaande zondag voor de 22e keer vindt Biereloth plaats. Het razend populaire en oergezellige bierfestival dat zich richt op de promotie van speciaalbieren kent vertrouwde gezichten, maar ook nieuwe brouwers zullen zich laten verwelkomen.

Tegenwoordig worden ze overal georganiseerd, maar destijds was Biereloth een van de eerste speciaalbierfestivals in Noord-Brabant. De opzet en de aard van dit festival is in de loop der jaren nagenoeg ongewijzigd gebleven. Hoewel het de laatste jaren drukker is geworden, blijft het een relatief klein festival. Dat wordt in de hand gewerkt door de afmetingen van het ‘festivalterrein’; de Rozemarijnstraat is een van de, zo niet dé kleinste straat van Boxtel, ingeklemd tussen de Markt en de Rechterstraat. Net groot genoeg om zo’n 15 bierbrouwerijen, een podium met muziek en een eetkraam te huisvesten. Met daartussen ongeveer duizend bezoekers ontstaat er dan al snel een gezellige sfeer.

De organiserende Bierkamer streeft ernaar om, naast een groep relatief bekende kleine brouwerijen, ook elk jaar weer een aantal nieuwe, nog minder bekende brouwers een podium te bieden. Dit jaar is de Lux-brouwerij een van de nieuwelingen op Biereloth. De brouwerij komt voort uit een bierbrouwcommissie van een studentenvereniging op de TU Eindhoven. Na enkele jaren van experimenteren werd besloten tot het oprichten van een bierbrouwerij zonder eigen (grootschalige) installatie. Het betreft dus een zogenaamde brouwerijhuurder.

Een andere op Biereloth aanwezige brouwerij uit Eindhoven is Oldskool. Toen Biersommelier Dennis Kort deze brouwerij in 2012 startte, was hij de eerste in Eindhoven. Het recept van Dennis Kort is het uitgangspunt waarna gericht wordt gezocht naar een brouwerij die het meest geschikt is om het gewenste resultaat te bereiken. Omdat zijn bieren bij de leden van de Bierkamer in de smaak vielen, stond Oldskool in 2013 al op Biereloth. Sindsdien is deze brouwerij elk jaar aanwezig geweest. Gelet op het enthousiasme van deze brouwerij is er altijd wat nieuws te proeven.

Een andere bijzondere nieuweling op Biereloth is La Cabra Azul. Bier uit Andalusië in Spanje. In het Nederlands vertaald heet de brouwerij ‘De Blauwe Geit’. De vertaling is wel aan de orde want de brouwster, Liz Luyben, komt uit Nederland. Toen zij in juni 2014 naar Andalusië was verhuisd, kon ze niet meer genieten van haar geliefde speciaal bieren. Ze begon daarom met het zelf brouwen van de bieren die ze in Spanje miste, maar wel met lokale ingrediënten. Langzaam begon haar omgeving in Andalusië mee te genieten van de resultaten van haar inspanningen. Nu kan dat dus ook op Biereloth.

Brouwerij Wilderen is nieuw op Biereloth. De historie van deze Belgische brouwerij gaat helemaal terug tot 1642, maar sinds 2007 staat hier echter een hypermoderne brouwerij. De Tripel Kanunnik en de Cuvée Clarisse hebben inmiddels naam gemaakt onder de liefhebbers.

De andere aanwezige brouwers zijn al meer op Biereloth geweest. Zo is ook de Muifelbrouwerij uit Berghem weer aanwezig, onder andere met Zuster Agatha, dat vorig jaar de prijs voor het beste Brabantse bier won. Onder de vijftien brouwers aanwezige brouwers scharen zich ook weer de Boxtelse Brouwers van de Saeck en de Kater. Voor de muzikale bijdrage aan het festival zorgen de drie troubadours van Campfire Collaboration. Zij brengen een mix van oldtime-country/folk/americana.

Biereloth vindt plaats in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat, tegenover café Becoloth. De toegang is gratis. De taps zijn open van 13.00 tot 19.00 uur.

Uit de krant