Afbeelding

De vrouw in een stiefgezin…. Stiefmoeder, bonusmoeder… of eigenlijk geen moeder??

Algemeen

Vrouwen in een stiefgezin worden geassocieerd met de boze stiefmoeder uit het sprookje. En sommige vrouwen hebben zelf ook echt gekozen om geen kinderen te hebben. Hiervoor kunnen heel veel redenen zijn, dat heeft niets met “kinderhaat” te maken.

Toch wordt vaak automatisch van deze vrouwen verwacht dat zij de rol van “moeder” (stief- of bonus- of wat dan ook) aan te nemen. Het wordt soms als volkomen logisch gezien dat zij de onderhandelingen doet met de ex-partner van haar vriend over allerlei kwesties, het is niet meer dan normaal dat zij het hele weekend opoffert voor haar “stiefkinderen”. Ik hoor zo vaak dat zij op den duur gaan opzien tegen deze weekends.

Maar ook de vrouwen die het leuk vinden om voor de kids te zorgen, die soms zelfs een betere band hebben met de stiefkinderen dan hun eigen moeder, worden op belangrijke momenten toch niet gewaardeerd. Met Moederdag wordt er een kadootje gemaakt voor de natuurlijke moeder, meestal niet voor de stiefmoeder.

En soms gaat de natuurlijke moeder strijken met de eer (bv. bij creativiteit als kinderen iets moeten maken), terwijl de stiefmoeder bedacht heeft wat ze zouden kunnen maken. Niet altijd wordt gezien wie hier nu eigenlijk alle moeite gedaan heeft, wie ze heeft geholpen bij het knutselen….

Natuurlijk is het ook heel lastig om altijd te zien wie bepaalde inspanningen heeft verricht, maar het zou al zoveel schelen als niet alles maar automatisch werd aangenomen. Als men gewoon even informeert wie er geholpen heeft. Natuurlijk kan het ook andersom zijn, maar stiefmoeders krijgen vaak niet de waardering die ze zo hard verdienen.

En als ze een echte goede band hebben met de kinderen is het soms weer niet goed. De concurrentie met de natuurlijke moeder ligt op de loer. Kortom: een zwaar onderschatte positie.

En hoe zit het dan met stiefvaders?? Daarover volgende keer.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé ? 0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Uit de krant