
Kruispunt met verkeerslichten lijkt beste optie voor Boseind
Boxtel - Een kruispunt met verkeerslichten op de plaats waar nu rotonde Boseind ligt heeft de voorkeur, zo gaf projectmanager Peter Kamps vorige week dinsdag aan tijdens een beeldvormende bijeenkomst in het gemeentehuis. Kamps kreeg van de gemeente de opdracht mee te onderzoeken wat er het beste kan gebeuren met de rotonde als het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer tot uitvoer komt en de Keulsebaan naar verwachting een flink grotere hoeveelheid verkeer te verwerken krijgt. Met het oog op onder meer de veiligheid van het fietsverkeer vanuit Lennisheuvel werden verschillende mogelijke oplossingen onderzocht.
Projectmanager Peter Kamps presenteerde de vier door de gemeente onderzochte varianten aan de vele tientallen aanwezige raadsleden en andere geïnteresseerden. Daarbij gaat de voorkeur duidelijk uit naar een kruispunt met stoplichten. De andere mogelijkheden, de aanleg van een zogenaamde bypass op het kruispunt, een turborotonde of een fietstunnel lijken om diverse redenen niet haalbaar of wenselijk, zo geeft Kamps weer.
Verkeerslichten
Zo is een bypass onvoldoende in staat de verkeersstromen het hoofd te bieden. "Dat kan in de ochtendspits nog wel", legt Kamps zijn publiek uit, "maar niet in de avond. Dat gaat gewoon niet werken." Ook een turborotonde leidt volgens hem tot onvoldoende doorstroming, terwijl je met moderne verkeerslichten de verkeersstromen kunt sturen.
Het andere alternatief, een fietstunnel onder het kruispunt door, blijkt ook onhaalbaar: er is simpelweg onvoldoende ruimte voor. Kamps kwam tot die conclusie na nader onderzoek waarbij onder meer gekeken werd naar het kabelwerk in de grond. Daaruit kwam naar voren dat een belangrijk deel van de stroomvoorziening van Ladonk onder het kruispunt door loopt. Ook is er te weinig ruimte om de fietstunnel, met het oog op sociale veiligheid, verantwoord aan te leggen en zou de aanleg een langdurige sluiting van het kruispunt en daarmee een slecht bereikbaar industrieterrein betekenen. Ten slotte loopt de aanleg van zo'n tunnel volgens Kamps ook aardig in de papieren, rekent de projectleider voor; minimaal 6 miljoen euro tegenover 2 tot 2,5 miljoen euro voor een kruispunt met verkeerslichten.
Op de vraag of er meer varianten zijn onderzocht, antwoordt Kamps ontkennend. "We kunnen die verdiepingsslag wel maken, maar de vraag is of je dat wilt", geeft hij aan. Volgens hem is het maar de vraag of het onderzoeken van andere varianten, zoals de door enkelen geopperde fietsbrug of een turborotonde met daaronder een tunnel, een ander advies zouden opleveren. Een brug zou volgens Kamps minimaal vijf meter hoog moeten zijn vanwege het vrachtverkeer dat er onderdoor moet kunnen. Vanwege de benodigde hellingshoek voor het fietsverkeer en bijkomend kostenplaatje lijkt deze optie dan ook bij voorbaat al af te vallen. "Maar daar gaat u over", geeft hij aan tegenover de aanwezige raadsleden.
Beroepsschriften
Verder werden de aanwezigen bijgepraat over de financiële en juridische voortgang van het project PHS tot nu toe door programmamanager Ludwig van Duren. Hij gaf aan dat er eigenlijk weinig te melden was sinds de laatste informatiesessie voor de raad het afgelopen jaar. Volgens hem staat de teller momenteel op 17 beroepsschriften die allen aansluiten op de afgelopen najaar ingediende zienswijzen. Omdat de eerste werkzaamheden niet gepland zijn vóór het eind van volgend jaar, ligt het niet in de lijn der verwachting dat deze de plannen zullen vertragen.
Ook wordt onderzocht hoe Boxtel bij de verschillende werkzaamheden rondom PHS een kostenoverschrijding kan voorkomen door deelprojecten slim aan te besteden en zodoende verschillende werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren. Het volgende kwartaal wordt de gemeenteraad weer bijgepraat over de voortgang van het project.