Afbeelding

Blaaskwintet en strijkkwartet – een bijzondere combinatie

Algemeen

Werkgroep Klassiek in de Kerken stelt zich ten doel om klassieke uitvoeringen van hoge kwaliteit te organiseren, met name in de Protestantse Kerk en de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Op 8 oktober treden zelfs twee ensembles op, een blaaskwintet en een strijkkwartet. De nadruk ligt op de romantiek, met een uitstapje naar 1969.

Cartouche en het NatLab

Blaaskwintet Cartouche bestaat uit een vijftal enthousiaste musici die lid zijn of vaak meespelen met het Philips Symfonie Orkest. Als blaaskwintet en pianosextet heeft het ensemble vele optredens en begeleidingen verzorgd in de loop der jaren. Cartouche is ontstaan als “het Kempisch Kwintet”, opgericht in 1952 mede door Philips prominent en fluitist A.E. Pannenborg. Het bestond oorspronkelijk uit Philips NatLab medewerkers. Eduard Pannenborg heeft tot eind jaren ‘90 in dit ensemble gespeeld. In de loop der jaren is de bezetting vele malen gewijzigd en aangevuld met gastspelers wanneer het uit te voeren werk daar om vroeg.

In Boxtel speelt Cartouche Quintet Op. 56 van Franz Danzi. Danzi was een Duitse cellist, componist en dirigent, die rond 1800 vele blaaskwintetten heeft geschreven. Samen met Anton Reicha wordt hij gezien als de ‘vader van het blaaskwintet’. Een van zijn eerste kwintetten, uit 1821, staat op het programma, opgedragen aan Anton Reicha. Het wordt gekenmerkt door vrolijkheid met chromatische harmonische reeksen en meeslepende melodielijnen. Cartouche zal ook zes variaties over een bekend Nederlands volkslied uitvoeren, gecomponeerd in 1969 door de Nederlander Hugo de Groot. Het is een zeer vrolijk en afwisselend standaardwerk op het repertoire van blaaskwintetten, geliefd bij zowel spelers als bij het publiek.

Pythagoras gebruikt beide hersenhelften

Het Pythagoras Kwartet is opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben (3 x natuurkunde en 1 x wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever voor het kwartet. Zelf muziek maken is voor hun een belangrijke en stimulerende hobby, het biedt een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. Het kwartet is opgericht in 1999 en de leden hebben als achtergrond het Nederlands Studenten Orkest en/of het Philips Symfonie Orkest. Pythagoras bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen.

Pythagoras speelt deel 1 en 2 van Schubert’s Tod und das Mädchen. In de jaren 1823 en 1824 ging het Schubert niet goed, hij leed aan syfilis en was blut. Toch, of misschien door zijn droefgeestige situatie, schreef hij toen fantastische kamermuziek. Met zijn extreme dynamische contrasten en baanbrekende harmonieën is dit kwartet een zinderende rit in de achtbaan van Magere Hein.

Samen spelen Cartouche en Pythagoras het Divertissement uit 1902 van de franse componist Gustave Samazeuilh. Een “nonet” heeft nooit eerder geklonken in deze kerk!

Concert op zaterdag 8 oktober om 16.00 in de Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Entree 10,00 euro, inclusief drankje na afloop.

Alvast noteren
De werkgroep verheugt zich op een concert van het Nederlands Kamerkoor op zaterdag 11 februari om 16.00 in de Sint-Petrusbasiliek.

Meer info Kees Doevendans : 06-33 90 94 28
David Andreae, 677597, 06-46012580

Uit de krant