Cursist Ben Smeltink uit Liempde (r.) aan de slag met het handmatig klompen maken o.l.v. Nicole van Aarle. (Foto: Streekfonds Het Groene Woud)
Cursist Ben Smeltink uit Liempde (r.) aan de slag met het handmatig klompen maken o.l.v. Nicole van Aarle. (Foto: Streekfonds Het Groene Woud)

Streekfonds Het Groene Woud steunt cursus handmatig klompen maken

Algemeen

Liempde - Vanaf 2017 worden in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd demonstraties klompenmaken gegeven. Dit is het gevolg van een initiatief van Heemkundekring Dye van Best om ervoor te zorgen dat het handmatig vervaardigen van klompen ook lokaal niet gaat uitsterven. Dit door middel van een cursus ‘handmatig klompen maken’, die een financiële bijdrage heeft ontvangen van Streekfonds Het Groene Woud.

De dorpen Liempde, Best, Schijndel en Sint-Oedenrode grenzen aan het natuurgebied De Scheeken, een van de kerngebieden in Het Groene Woud. Dit gebied is bekend om zijn historische populierenbeplanting en het feit dat er daardoor vroeger veel klompenmakers actief waren.  Op 12 april 2013 werd dit handmatig maken van klompen op de Immaterieel Cultureel Erfgoed Lijst geplaatst. 

Voorzitter Harrie van Vroenhoven van Heemkundekring Dye van Best: “In Best hadden we in 1914 een klompenvakschool. In 1924 werd deze opleiding opgegeven wegens gebrek aan belangstelling. Nu dreigt het handmatig maken van klompen uit te sterven, vandaar het idee van een cursus.” Tijdens de informatieavond bleek dat er veel belangstelling was voor het volgen van zo’n cursus. Uiteindelijk hebben zich 14 cursisten aangemeld.

“Voor het geven van een cursus zijn we te rade gegaan bij de Stichting Klompenmonument en hebben we contact gezocht met Nicole van Aarle, werkzaam als zelfstandige klompenmaakster en tevens secretaris van deze stichting”, legt Harrie uit.

De cursisten gaan hun opgedane kennis ook verder verspreiden. Zo wordt in Liempde in 2017 bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd geopend waar demonstraties worden gegeven. Nog een laatste oproep van Nicole van Aarle: “Om cursussen te kunnen blijven geven en het beschikbaar kunnen stellen van gereedschap aan de cursisten is er vraag naar oud klompenmakersgereedschap dat niet meer gebruikt wordt en bij ons een tweede toekomst krijgt.”

Uit de krant