(Foto: Cock Stam)
(Foto: Cock Stam)

Ad van Esch vlecht kunstnesten voor Brabants Landschap

Algemeen

Lennisheuvel - Ad van Esch (67) maakt deze week verschillende kunstnesten voor ransuilen en boomvalken voor Brabants Landschap. Hij maakt deze manden zelf op de boerderij waar hij opgroeide; De Schoffel.

Ad’s hart lag altijd al bij de natuur aangezien hij opgroeide in boerderij De Schoffel. Hij was metselaar van beroep, maar in zijn vrije tijd was hij bezig op de boerderij, bijvoorbeeld als imker. Ongeveer 20 jaar geleden kwam Ad in aanraking met het vlechtwerk, omdat hij zelf bijenkorven begon te vlechten. Om de fijne kneepjes van het vak te leren volgde hij in het Gelderse Horssen lessen bij de Nederlandse Vlechtvereniging.

Toen hij zo’n 7 jaar geleden met pensioen ging was dan ook duidelijk wat Ad met zijn vrije tijd ging doen: vlechten. Voor eigen gebruik maakt Van Esch kunstnesten voor boomvalken en nestkasten voor torenvalken. Naar eigen zeggen ieder jaar met succes. Zelfs met zoveel succes dat Brabants Landschap nu een beroep doet op Ad om zijn kunstnesten in de regio te plaatsen. Zo hoopt de organisatie ransuilen en zelfs boomvalken te behouden in Brabant.

Van Esch zelf blijft nuchter onder de aandacht: “Ik wil mensen gewoon laten zien wat je met je handen allemaal kunt maken.” Als de kunstnesten succes hebben, sluit Brabants Landschap een vervolg met de nesten van Ad niet uit. “Maar dat hoor ik ‘vaneiges’”, besluit de vlechter.

(Foto: Cock Stam)
(Foto: Cock Stam)
(Foto: Cock Stam)
(Foto: Cock Stam)
(Foto: Cock Stam)

Uit de krant