Eén van de kunstgrasvelden van ODC. (Archieffoto)
Eén van de kunstgrasvelden van ODC. (Archieffoto)

Gemeente Boxtel: ‘Er kan gewoon gesport worden op kunstgras’

Algemeen

Boxtel - Er kan voorlopig gewoon gesport worden op kunstgrasvelden. Dat meldt de gemeente Boxtel naar aanleiding van de zondag door de NOS gepresenteerde voorlopige uitkomsten van het onderzoek naar het instrooien van kunstgrasvelden met het mogelijk kankerverwekkende rubbergranulaat.

In de bewuste uitzending meldde een toxicoloog dat de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de granulaatkorrels de consumentennorm overschrijdt. De gemeente meent echter dat de uitzending de valse indruk wekt dat er nieuwe feiten zijn. “Het nieuwsitem zorgt weer voor veel onrust bij verenigingen, omdat de uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met de consumentennorm voor chemische stoffen”, valt te lezen in de reactie van de gemeente. “Hierdoor wordt de norm voor chemische stoffen vaak overschreden. Voor rubbergranulaat geldt echter een andere norm.”

De gemeente heeft naar aanleiding van de uitzending uitvoerig contact gehad met de Vereniging Sport en Gemeenten en het RIVM en kwam tot de conclusie dat er vooralsnog geen enkel aantoonbaar gevaar kleeft aan het spelen op kunstgrasvelden die bestrooid zijn met granulaatkorrels.

Medio december worden de uitkomsten van het RIVM-onderzoek verwacht. De gemeente wacht de uitkomst van dit onderzoek af alvorens maatregelen te nemen. 

Uit de krant