Afbeelding

Gemeente maakt haast met bouwplannen Roderweg/Hamsestraat

Algemeen

Boxtel - Gaat de provincie Noord-Brabant roet in het eten gooien wat betreft de bouwplannen aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde? Niet als het aan de gemeente ligt. Dat zit zo: de provincie wil dat een groenstrook over de hele lengte door de nieuwbouwwijk loopt. Volgens de gemeente is dat echter bouwkundig onmogelijk. In het scenario dat de provincie voorstelt blijft te weinig ruimte over om voldoende woningen te bouwen. Daarom legt de gemeente de provincie nu twee mogelijke scenario’s voor om langdurig getouwtrek te voorkomen.

Het eerste scenario betreft het originele plan van de gemeente met groencompensatie langs de Groote Waterloop. In het tweede scenario koopt de gemeente de grond aan waar nu de kassen van Kwekerij Oerlemans staan. Het bijna drie hectare grote gebied zou dan voor de helft beplant worden met bomen en voor de helft bebouwd.

“We zijn het er eigenlijk allemaal over eens dat die kassen weg moeten”, begint wethouder Peter van de Wiel. “Zowel de gemeente, als de provincie als Oerlemans zelf staan daar achter.” Alleen wil de provincie niet dat in plaats van de kassen woningen komen. Het bijna drie hectare grote gebied moet volgens Noord-Brabant groencompensatie gaan vormen voor de te bouwen woningen. De gemeente is het daar niet mee eens: de onteigening van het gebied kost immers geld en dat moet ergens mee terugverdiend worden. Door de helft te gebruiken voor woningbouw, hoopt de gemeente de gemaakte kosten terug te verdienen.

Door de provincie nu twee scenario’s aan te bieden hoopt Boxtel de Noord-Brabant te overtuigen van het feit dat het door de provincie gewenste plan voor Boxtel onbetaalbaar en daardoor onuitvoerbaar is.

Uit de krant