Afbeelding
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans: Hadden we dat toen maar geweten…

Column

Een stel met wat lichte relatieproblemen die ook zijdelings te maken hadden met samengestelde gezinnen waren na twee gesprekken eigenlijk al praktisch klaar. Er zou nog een vervolg zijn over enkele maanden ter afronding.

Ze vertelden tussen neus en lippen dat ze erg veel last hadden gehad met allerlei afspraken rondom een omgangsregeling met de kids, omdat een van de ex-partners continue dwars lag. Tja, en je kunt het elkaar ontzettend moeilijk maken.

Uren hadden ze zitten zweten bij de computer om een mailtje aan de ex-partner zodanig op te stellen dat deze niet weer zou ontploffen, elk woordje afwegend op een goudschaaltje.

Regelmatig hadden ze hun advocaat om adviezen gevraagd, maar daar kregen ze alleen puur juridische antwoorden.

Ze hadden wat voorbeelden waar ze destijds geen raad mee wisten, en ik gaf direct enkele oplossingen uit de losse pols. (Overigens, zo gemakkelijk gaat dat niet altijd, maar soms wel…)

Ook bij de huisarts hadden ze wel eens hun nood geklaagd over de communicatieproblemen met de ex-partner. Die haalde dan ook de schouders op. Ze konden evt. wel een gesprek hebben met de psycholoog, als ze dat wilden. Een keer hadden ze dat gedaan, maar dat had ook weinig zin gehad.

En al die tijd zwoegden ze op hun mailtjes, op hun reacties, op de reacties die dáár dan weer op kwamen, zonder te weten dat ze bij mij om hulp hadden kunnen vragen. Want juist omdat ik zo vaak met dergelijke zaken te maken heb, kan ik kleine tips geven die wonderen doen in de communicatie met exen, zonder dat je jezelf geweld hoeft aan te doen.

Natuurlijk kan ik de ex-partner niet veranderen, maar als je zelf anders communiceert, dan beïnvloedt je daarmee ook de reactie van de ander. Actie is tenslotte reactie.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   www.stief-gezin.nl

Uit de krant