Ook kastanje bij protestantse kerk moet om

Algemeen

Boxtel - In navolging van de monumentale kastanje bij de Zwaanse brug wordt ook de kastanjeboom bij de protestantse kerk aan de Clarissenstraat binnenkort gerooid. De boom is flink aangetast door de bloedingsziekte, waaraan ook de kastanje bij Villa ‘t Hof leed.

De gemeente laat weten met de kap gevaarlijke situaties te willen voorkomen: “De bladontwikkeling van de boom is slecht en de bladeren blijven klein. De boom heeft een resterende levensverwachting van minder dan 5 jaar. Voor die tijd is het risico op het uitbreken van zware takken echter groot.” De kapvergunning is dinsdag verleend.

Het drastisch snoeien van de boom zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn, aldus de gemeente. Snoei zou echter het aanzien van de boom aantasten. De gemeente is met de kerk in overleg over de herplant van een goede boom voor die locatie.

Veel bomen in de gemeente zijn ten prooi gevallen aan ziektes en plagen, zoals de bloedingsziekte, essentaksterfte, en aantasting door reuzezwam en tonderzwam. Het is daarom ook niet uit te sluiten dat op termijn meer beeldbepalende bomen gekapt moeten worden.

Uit de krant