Wethouder Lestrade kijkt gefascineerd toe naar het nieuwe computersysteem.
Wethouder Lestrade kijkt gefascineerd toe naar het nieuwe computersysteem. Foto: Sander van Kasteren

Museum Vekemans opent ‘Alzheimerproof’ de deuren

Algemeen

Boxtel - Museum Vekemans, dat plaats biedt aan het Wasch- en Strijkmuseum en Poffermuseum Brabant Goedgemutst, opende speciaal op donderdagochtend, Wereld Alzheimerdag 2017, een speciaal Alzheimerproof gedeelte van het Poffermuseum. De komende twee jaar zullen stap voor stap alle voorwerpen in het museum Alzheimerproof worden gemaakt.

Een geëmotioneerde wethouder Marusjka Lestrade verrichtte namens de gemeente de openingshandeling: ”Alzheimer is ons allen bekend.” Charlotte de Windt uit Boxtel van Alzheimer Nederland en Jo Caris van de Alzheimer afdeling Den Bosch waren eveneens aanwezig bij de opening op Wereld Alzheimerdag 2017.

Voor de verbouwing ontving het museum een subsidie van 10.000 euro uit handen van de gemeente. Het museum heeft van dit geld onder meer computerconsoles aangeschaft waarop bezoekers en hun begeleiders poppen uit de Boxtelse kamer, inclusief toelichting kunnen zien. De Alzheimerpatiënten kunnen de opgestelde poppen in alle rust bekijken en zo hun herinnering aan het verleden opwekken. In de tentoonstelling is onder meer ruimte voor de laatste poffermaakster van Boxtel, mevrouw Habraken en de boerenkinderen Jan en Jet. De meeste poppen stellen figuren voor uit een bepaalde klasse, bijvoorbeeld een arbeider, enkele figuren uit de middenstand en de meer gegoede bevolking. De rij poppen is in een U-vorm opgesteld zodat bezoekers ook letterlijk tussen de poppen kunnen staan. Ook mogen zij de kleding voelen, die de poppen dragen.

Op de twee aangeschafte computerconsoles staan meer voorwerpen dan alleen de poppen uit de Boxtelse kamer. Dat heeft ook voordelen voor bezoekers van het museum die niet meer zo eenvoudig via de trap naar de eerste verdieping kunnen. Via de twee computerconsoles op de begane grond kunnen zij nagenoeg alle voorwerpen die het museum in huis heeft, grondig bekijken. En allerlei mogelijke bijbehorende informatie opvragen. “Zo kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking toch het hele museum bekijken”, legt Jos Geerts, namens de stuurgroep van het museum uit.

Lees meer over museum Vekemans in DeMooiBoxtelKrant van 27 september

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant