De Aggemarvanhuisafband op de vorige editie van de Boxtel Oost Dag.  (Foto: Hans van Doorn)
De Aggemarvanhuisafband op de vorige editie van de Boxtel Oost Dag. (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Boxtel Oost Dag rekent op mooi weer

Algemeen

Boxtel - De Boxtel Oostdag staat op zondag 24 september bijna garant voor duizenden bezoekers en een heerlijk nazomerzonnetje. Voor het zevende jaar op rij zal de dag voor en door wijkbewoners inwoners verbinden en verwonderen met alles wat de grootste wijk van Boxtel te bieden heeft.

De wijk Boxtel-Oost, met ruim 9.000 inwoners de grootste van Boxtel, staat volgens voorzitter van stichting Wijkplatform Boxtel-Oost Jan de Vreede voor ruimte. Die ruimte is fysiek te zien in het vele groen, dat vooral vanuit de lucht opvalt. Maar ook de symbolische ruimte die de inwoners elkaar geven.

Dit is te merken in de diversiteit aan mensen die op de Boxtel Oostdag afkomen, maar ook aan de diversiteit aan activiteiten. Bovendien is er een Rad van Fortuin, voor stichting Jeugdcarnaval Boxtel en een kraampje, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de inwoners van Sint Maarten aanwezig. En naast de min of meer bekende aanwezigen, zoals de politie, streetdance en de gratis paardenkar waarop bezoekers een ritje kunnen maken, is dit jaar bijvoorbeeld ook rolstoeldansstichting Sparkle aanwezig.

Op 3 oktober begint deze stichting met het aanbieden van danslessen in Gemeenschapshuis De Rots, maar 24 september laat de stichting alvast zien dat je ook met, of misschien zelfs wel dankzij, een rolstoel prima kunt dansen. Sparkle biedt op 26 september een vrij toegankelijke dansavond in het gemeenschapshuis aan, om alvast een voorproefje van de danslessen te geven.

De Boxtel Oostdag vindt, zoals de afgelopen zes jaar, plaats in de Beneluxlaan, Hendrik Verheeslaan, Nieuwe Nieuwstraat, Oisterwijksestraat en in en om winkelcentrum Oosterhof. Bij Gemeenschapshuis De Rots zal de focus vooral liggen op kunst, cultuur en kinderentertainment.

Op maar liefst zes plaatsen zullen podia staan, waar verschillende koren, bands en muziekgroepen te zien zijn. Zo is er bij De Rots een klein podium, wordt in de Oisterwijksestraat een terras opgebouwd met een muziekpodium en waar vroeger een grote trailer in de Beneluxlaan stond komt nu ook een podium met muziek. Ook in en om winkelcentrum Oosterhof is op drie plaatsen muziek: aan de kant van de Beneluxlaan en Princeland is een podium, binnen in het winkelcentrum staan de koren en aan achterkant bij de Poolse winkel is ook muziek te horen.

Het vertrouwde straatbeeld – 65 kramen aan één zijde van de straten waar het evenement is – van de Boxtel Oostdag zal ook de komende editie ongewijzigd blijven. Ten eerste om ook weer de fysieke ruimte te benadrukken. Maar ook om een praktische reden: als aan beide kanten van de weg kramen staan, moeten veel meer veiligheidsmaatregelen getroffen worden in verband met de toegankelijkheid voor hulpdiensten.

Op de Boxtel Oostdag zijn ieder jaar zo’n 20 vrijwilligers actief. Zij worden in hun werkzaamheden gesteund door diverse andere verenigingen en clubs, zoals carnavalsvereniging De Knokkers, die tegen een kleine vergoeding om de clubkas te spekken hun diensten aanbieden.

De Boxtel Oostdag kent geen slechtweerprogramma, maar volgens de voorzitter is dat ook niet noodzakelijk: “De kans op een volledig verregende dag is eind september niet erg groot.” Om daar lachend aan toe te voegen: “Goed weer staat in het draaiboek.”

Volgens De Vreede verloopt de samenwerking tussen het wijkplatform en de verschillende buurtverenigingen in Oost ieder jaar soepel. Ook is de sfeer ieder jaar gemoedelijk. Maar is Boxtel Oost dan echt de perfecte woonwijk? Nee, vindt ook De Vreede. Zo is er een sterke wens om een laagdrempelig ontmoetingscentrum in de wijk te bouwen.

Volgens De Vreede is Gemeenschapshuis De Rots namelijk nog niet laagdrempelig genoeg. Zelf spreekt hij van een locatie waar ‘nuldelijns’ zorg geboden wordt. Dat wil zeggen: een ontmoetingscentrum, waarbij bijvoorbeeld eenzame ouderen zonder verplichtingen kunnen zitten. “Een beetje zoals de huiskamer op Hoogheem, maar dan wat groter”, verduidelijkt De Vreede.

Uit de krant