Afbeelding

‘Boxtel moet concrete doelen stellen binnen sociaal domein’

Politiek

Boxtel - De gemeente Boxtel kan nog veel verbeteren aan de samenwerking binnen het sociaal domein, zoals bijvoorbeeld bij loket WegWijs. Daartoe moet de gemeente zo snel mogelijk concrete doelen stellen. Tot die conclusie komt de Rekenkamercommissie in een rapport dat dinsdagavond door de gemeenteraad behandeld werd. Nu werken de verschillende instanties vaak langs elkaar heen, of worden zaken dubbel gedaan. Burgemeester Mark Buijs erkent de kritiek en belooft zo snel mogelijk beterschap door middel van een actieplan.

Hoewel het rapport van de Rekenkamer volgens alle fracties zeer compleet en inhoudelijk sterk was, is de structuur en invulling van het Boxtelse sociaal domein dat een stuk minder. “Vooral door persoonlijke inzet is het schip drijvend gehouden”, concludeert de commissie. Voor het opstellen van het rapport heeft de Rekenkamercommissie vertegenwoordigers van diverse sociale instanties, zoals loket WegWijs, het Sociaal Team en het Basisteam Jeugd & Gezin geïnterviewd. Daaruit bleek dat de inzet groot was, maar vooral de werkdruk enorm is. Er is voldoende geld, maar er zijn te weinig mensen. Ook werken verschillende computersystemen langs elkaar heen en worden gesprekken of intakes soms dubbel gedaan omdat de instanties langs elkaar heen werken.

Transitie
Toch oordeelt de commissie niet te hard over Boxtel: onze gemeente heeft, net als andere gemeenten in Nederland, te maken met een transitie die in 2015 ingezet werd. Daarbij werden diverse taken binnen het sociaal domein overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Boxtel begon voortvarend, zo stelt de commissie, maar dreigt nu haar voorsprong op andere gemeenten kwijt te raken. Om dit te voorkomen moet Boxtel een plan van aanpak opstellen om tot concrete doelen te komen.

Burgemeester Buijs geeft aan dat gewerkt wordt aan oplossingen, maar die komen volgens de raad niet snel genoeg. De burgemeester zegt daarom toe zo snel mogelijk, wellicht de volgende raadsvergadering al, met een plan van aanpak te komen. Dat zal volgens hem niet meteen alle problemen oplossen: “Daar is ook een cultuuromslag voor nodig.” Maar de eerste stap is dan in ieder geval gezet.

Afbeelding

Uit de krant