TipMooiBoxtel: Boxtel moet optreden tegen harddrugs en softdrugs reguleren

Algemeen

Boxtel - Met de ontmanteling van een postorderbedrijf voor drugs aan de Duit en de sluiting van diverse drugspanden in de afgelopen weken lijkt ook in Boxtel de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit los te zijn gebarsten. Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen vroegen wij ons opiniepanel, TipMooiBoxtel, of zij in het dagelijks leven wat merken van de drugscriminaliteit in ons dorp en wat eraan te doen is. 224 Boxtelaren reageerden op de oproep om de enquête in te vullen. En wat blijkt? Een groot deel van hen (46 procent) is vóór strenger optreden tegen drugscriminaliteit, maar eveneens vóór gereguleerde wietteelt (55 procent).

Op de vraag of inwoners iets merken van de (georganiseerde) drugscriminaliteit geeft 43 procent aan dat dit soms het geval is. 15 Procent van de respondenten geeft zelfs aan vaak iets te merken. De meeste meldingen zijn weinig concreet: velen geven aan het idee te hebben dat er ‘iets’ verhandeld wordt. Locaties die vaak genoemd worden zijn de Van Beekstraat, Indenhof, op en rond het fietspad bij de Hobbendonkseweg en het fietstunneltje van het Apollopad onder de A2 door. De gemeente laat weten dat deze locaties bekend en dat er extra gesurveilleerd wordt.

Een enkel panellid is zeer specifiek en geeft zelfs huisnummers door van locaties waar drugs gedeald wordt. Van de 224 ondervraagden geeft 36 procent aan nooit drugsoverlast te ervaren.

Drugs in de woonwijk
Vooral de handel zelf, op straat, of vanuit een voertuig valt de panelleden op. Maar liefst 61 procent van de mensen die zeggen ‘soms’ tot ‘vaak’ drugshandel in hun woonwijk te bemerken geeft aan wel eens een deal gezien te hebben. Bijna één derde van hen (29 procent) heeft last van vervuiling op straat, bijvoorbeeld van lege plastic zakjes waarin de drugs verhandeld worden. Ook het drugsgebruik op straat (31 procent) valt velen op.

Iets meer dan een op de vijf (23 procent) ondervraagden zegt zelfs drugshandel vanuit een pand binnen hun woonwijk te bemerken. Zo’n 10 procent geeft aan vermoedens te hebben van de aanwezigheid van een hennepkwekerij in hun buurt. Opmerkelijk is dat een meerderheid van de Boxtelaren in ons panel (55 procent) vóór gereguleerde wietteelt is. Zij verwachten dat door de wietteelt uit het criminele circuit te trekken een hoop overlast, gevaarlijke situaties en veel politiewerk vermeden kunnen worden. Slechts 23 procent is tegen. Velen in deze categorie menen dat wiet door de steeds betere teeltmogelijkheden tegenwoordig haast op een harddrug lijkt. Ook de burgemeester deelt deze mening: eerder liet hij deze krant al weten dat de hoeveelheid THC, de werkzame stof in wiet, tegenwoordig zó hoog is dat deze drug wat hem betreft niet onder doet voor harddrugs.

Optreden 
Hoewel burgemeester Mark Buijs de afgelopen maand aankondigde extra op te treden tegen drugscriminaliteit merken de meeste Boxtelaren daar nog weinig van. Slechts 23 procent van hen geeft aan dat er voldoende door de gemeente wordt gedaan tegen drugscriminaliteit. Een flinke groep van 31 procent zegt niet te kunnen beoordelen of er wel voldoende wordt gedaan. Toch heeft een grote groep van 46 procent wel een of meerdere aanbevelingen voor de burgemeester.

De meeste aanbevelingen zijn te categoriseren binnen strenger aanpakken, een betere samenwerking tussen diverse instanties om de criminelen op te sporen, maar ook om ze aan te pakken, betere preventie en meer politie op straat. Het is niet waarschijnlijk dat politie in uniform het aantal drugsovertredingen écht omlaag zal brengen, maar het levert wellicht wel minder drugsoverlast in de openbare ruimte op. Mede vanwege de opvallende uniformen en wagens van de politie pleit een aantal panelleden voor politie in burger die overlastlocaties in de gaten houdt. Verder merkt een aantal ondervraagden op dat drugscriminelen ook via andere wegen aangepakt moeten worden, zoals via uitkering, toeslagen en bankrekeningen. Via de zogenaamde Plukze-wetgeving wordt daar vanuit de Rijksoverheid al vanaf 2011 op ingezet.

Uit de krant